Hraste Sočo: ‘Osnivači biraju intendanta, tko su osnivači? Političari. Ne treba bježati od toga da oni biraju intendanta’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nova intendantica HNK-a u Zagrebu Iva Hraste Sočo bila je gošća Točke na tjedan na N1 televiziji.

Na pitanje je li intendant HNK-a u Zagrebu nešto kao izbornik nogometne reprezentacije, rekla je: “HNK u Zagrebu je najveće nacionalno kazalište, najveća kazališna institucija. Ne bih rekla da je to reprezentacija jer u RH postoji stvarno puno umjetnika, mi imamo vrlo vibrantnu i živu nezavisnu scenu.”

Iva Hraste Sočo je operna pjevačica, radila je u diplomaciji i javnoj administraciji, a na pitanje što je to što je kvalificira da vodi nacionalnu kazališnu kuću kaže da je to upravo – svestranost.

Na natječaj su se javile samo tri osobe, od čega dvije ozbiljne kandidatkinje,  a Hraste Sočo kaže da se ona na prijavu odlučila i zbog poticaja koji je dobila od kolega.

“Sigurno je to izazovan zadatak. Važno je znati i da se na natječaj prijavljuje s programom koji mora sadržavati i upravljačke i programske i financijske smjernice”, rekla je i dodala da je to natječaj na kojem su osim programa koji su pisali, morali zadovoljiti i osnovne kriterije.

“Traži se visoko obrazovanje, ja imam doktorat znanosti. Moramo imati zamjetan doprinos hrvatskoj kulturi, određeni staž u kulturi. Nije to sam program. Nisam vidjela program Dubravke Vrgoč pa to ne mogu komentirati, ministrica je rekla da su oba programa bila dobra, ali da se zbog upravljačkog segmenta odlučila povjeriti tu dužnost meni”, objasnila je.

Stranačka pozadina

Na pitanje kako će se sad braniti od javne kritike da je njen izbor stvar stranačke iskaznice jer je članica HDZ-a kaže: “Osnivači biraju intendanta, tko su osnivači? Političari. Ne treba bježati od toga da oni biraju intendanta.”

“Ne mislim se braniti, moj CV govori dovoljno. Imam 34 godina staža, kratko sam se bavila politikom. Intendant je javna osoba pa ljudi imaju pravo iskazivati svoje mišljenje, samo se nadam da će biti što manje politikantstva”, rekla je.

O tome je li bilo odlučujuće to što se i sama bavila politikom i što je članica jedne stranke kaže: “Ne vjerujem, uvjerena sam da nije bilo odlučujuće. U 34 godine staža sam nešto i ostvarila.”

“Ja nisam sigurna da bi to bila nagrada. Biti intendat HNK u Zagrebu je krvavi posao koji iziskuje cjelodnevno bavljenje tim poslom. Nagrada bi bila kad bi mi dali da ne radim ništa, to je politička nagrada, je li tako. Ovo je konkretan posao koji ne može raditi netko tko se nije bavio tim stvarima”, obrazložila je Hraste Sočo.

“Spremna sam preuzeti odgovornost u suradnji s mojim najbližim suradnicima koji će biti izabrani za godinu dana. Taj upravljački dio je bio onaj koji je presudio, koliko vidim. Ja nisam netko tko dolazi sa strane i ne zna u što se upušta”, kaže.

Suradnja s gradonačelnikom

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uskratio joj je potporu. Ona kaže da s njim nije imala nikakvog kontakta, ali da nema njegovog pisanog odgovora  na upit ministrice kulture. Na pitanje kako će surađivati s njim kaže: “Ne vjerujem da će biti problema jer su zakonski odnosi vrlo jasno određeni. U samom startu ne vjerujem da će biti problema, kasnije će sve ovisiti o mom radu.”

Komentari