HORVATINČIĆ IZA REŠETAKA?! Traže bezuvjetan zatvor, napisana žalba na 16 stranica

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osuđen je uvjetnom kaznom što je izazvalo niz negodovanja javnosti.

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja kao i zbog odluke o kazni i sigurnosnoj mjeri u slučaju zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Podsjetimo, Horvatinčić je proglašen je krivim zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovozu 2011. u primoštenskom akvatoriju gdje su u naletu njegova glisera poginuli Talijani, a ovakva kazna izazvala je pravo negodovanje javnosti.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Glisirao je brzinom od 26,3 čvora i kako nije promatrao promet, jedrilici u kojoj su bili supružnici iz Italije nije ustupio pravo puta, pa im je presjekao put, naletio na brod polomio ga. Prešao je preko jedrilice, a bračni par je odbačen u more gdje su od ozljeda i preminuli.[/box]

”Žalba je upućena i u njoj tražimo bezuvjetni zatvor za okrivljenoga”, rekla je za Šibenik.in općinska državna odvjetnica u Šibeniku, Irena Senečić koja je na čak 16 stranica žalbe sažela detalje u kojima je obrazložila sve proceduralne propuste u presudi i zašto smatra da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Naime, državna odvjetnica smatra da je Horvatinčić postupao iz neizravne namjere, a ne iz nehaja te da Općinsko državno odvjetništvo ostaje pri svom ranijem stavu.

”Čak i takav nehaj, zaslužuje bezuvjetni zatvor jer se u slučaju te pomorske nesreće ne može se govoriti o propustu kakav viđamo u klasičnim prometnim nesrećama na cestama”, obrazložila je Senečić.

Njezinom žalbom bavit će se neki od hrvatskih Županijskih sudova, što je novina u hrvatskom pravosuđu. Naime, viši sud koji će razmatrati žalbu, odabrat će se elektronski, ‘bubnjem’  i to može biti bilo koji Županijski sud u zemlji.

>>> NA CVJETNOM OSVANULA CRNA PLOČA Popisana imena svih Horvatinčićevih žrtava (FOTO)

Čeka se odluka Vrhovnog suda

U obrazloženju nepravomoćne presude sutkinje Općinskog suda u Šibeniku Maje Šupe istaknuto je kako je Horvatinčić, iako svjestan da može ugroziti ljudske živote, lakomisleno vozio na automatskom pilotu.

Nakon izricanja presude Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević izjavio je da se neće žaliti na presudu, a općinska državna odvjetnica kako je razočarana kaznom jer je preblaga. Na potezu je Vrhovni sud koji će odlučiti o konačnoj sudbini kontroverznog zagrebčkog poduzetnika.

>>> HORVATINČIĆ UPORAN: Želi da mu djeca poginulih Talijana obnove jahtu


Komentari