HOLDING POKUŠAVA SRUŠITI ZAKON O OTPADU: Boje se da građani neće plaćati račune za odvoz smeća

Facebook/ Zakaj volim Špansko

Žele naplaćivati po dosadašnjem modelu.

Holdingova podružnica Čistoća, zajedno s drugim tvrtkama koje su zadužene za odvoz i zbrinjavanje otpada u stotinjak hrvatskih gradova, općina i županija, održava hitan sastanak čiji će zaključak uputiti Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu pravosuđa, ali i zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Naime, nakon što je Visoki upravni sud odlučio da je gradska odluka o naplati odvoza smeća prema volumenu spremnika protivna Zakonu i da se trebalo naplaćivati prema stvarno proizvedenoj količini, prema Zakonu, komunalci  žele srušiti postojeći zakon i nastaviti naplaćivati kao i do sada.

Podsjetimo, Visoki upravni sud prošli je tjedan odlučio u korist umirovljenika Dražena Aničića sa Savice, koji godinama nije plaćao odvoz otpada, pozivajući se na Zakon u kojem piše da jedinice lokalne samouprave smiju naplaćivati samo stvarno proizvedenu količinu otpada

Cilj im je spriječiti građane da krenu u bojkot

Odvjetnik Veljko Miljević kaže da je Holdingov potez očekivani i cilj mu je spriječiti građane da nakon sudske odluke koja je postala presedan jednostavno krenu u bojkot plaćanja odvoza otpada bez straha od ovrha.

“To je organizirani kontrarevolucionarni napad na socijalno ugrožene slojeve, odgovor na revolucionarni potez jednog građanina koji se usprotivio i dokazao da sistem ne poštuje zakon. Pojednostavljeno, usprkos ovoj sudskoj odluci, na koju Holding nema pravo žalbe, odlučili su sačuvati postojeće stanje tako da sruše Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Podsjećam da je riječ o odluci Visokog upravnog suda koji je nadležan za ocjenjivanje općeg akta, u ovom slučaju gradske odluke o prikupljanju i razvrstavanju svih vrsta otpada. Vidjevši da su u nezgodnoj poziciji jer im nakon ove sudske odluke građani bez ikakvih posljedica mogu prestati plaćati odvoz otpada i još tražiti povrat preplaćenih sredstava, sve hrvatske tvrtke zadužene za odvoz otpada brzo su se udružile kako bi to spriječile. One će od Ustavnog suda zatražiti hitnu proceduru te da raspiše privremenu mjeru kojom će primorati građane da i dalje plaćaju odvoz otpada prema postojećem modelu sve dok traje proces provjere ustavnosti.”, kaže Miljević za Jutarnji.

Grad Zagreb je zajedno s Holdingom dugo tražio model naplate odvoza otpada, a od svih predloženih ideja na kraju se samo odustalo od obračuna prema kvadraturi stambenog prostora i uveo obračun prema volumenu kante i broju odvoza, koji je od kolovoza promijenjen s tri na dva tjedno, zbog čega su i računi pali za 30-ak posto, ali s druge su strane prepuni kontejneri i hrpe smeća postali svakodnevni prizori u gradu.

>>>NAPLATA ODVOZA OTPADA BILA JE NEZAKONITA: Možete tražiti i povrat novca

 


Komentari