HOLDING OBJAVIO REZULTATE ANALIZA: Evo gdje je u Zagrebu voda najkvalitetnija

Flickr

Rezultati analize zbirnih voda za Zagreb i Samobor.

Zagrebački holding objavio je Rezultate analiza zbirnih voda vodocrpilišta grada Zagreba i rezultate analiza zbirnih voda izvorišta grada Samobora, u prosincu 2016. godine.

Rezultati analiza zbirnih voda vodocrpilišta grada Zagreba u prosincu 2016. godine

voda

Sudeći po ovim brojkama najidelanije temperature je voda kod Sašnaka, a tamo je i pH vrijednost najbliža onoj savršenoj, koja bi trebala biti 7 na pH ljestvici, odnosno neutralna, ni kisela ni lužnata.  Ipak na Sašnaku je voda tvrda, dok je upravo u Zapruđu ona umjereno tvrda, što znači da će tamo biti i manje kamenca.

Elektrovodljivost označava količinu minerala u uzorkovanoj vodi. Ukoliko su te vrijednosti manje od 1000 radi se o pitkoj vodi, a na nijednoj lokaciji brojke ne prelaze tu vrijednost. Vrijednosti koje se kreću od 1000 do 3000 govore da se radi o mineralnoj vodi.

U tablici se nalaze i koliformne bakterije koje su primarno nepatogene i normalno obitavaju u donjem intestinalnom traktu (debelom crijevu) čovjeka i toplokrvnih životinja. One se izlučuju fekalijama, te dospijevaju u otpadne vode, a preko njih u prirodne vode recipijente otpadnih voda. Dobra vijest je da nisu pronađene ni na jednom mjestu uzorkovanja.

Najkvalitetnija voda u Zagrebu je, dakle, kod Sašnjaka i u Zapruđu. 

Rezultati analiza zbirnih voda izvorišta grada Samobora u prosincu 2016. godine

voda2

U Samoboru je voda kvaitetnija kod Strmca, ali ipak je nešto mekša na Slapnici Lipovec. Ni ovdje nisu pronađene koliformne bakterije, a elektrovodljivost također je ispod 1000, što znači da se radi o pitkoj, a ne mineralnoj vodi.


Komentari