Hodak za Zagreb.info: ‘Škemberov ubojica mogao bi dobiti minimalnu kaznu zatvora, a vozač busa neće kazneno odgovarati’

Mladić je izgubio život zbog autobusne karte.

Džemal Paloš Kobra (60), osumnjičen je za ubojstvo Ante Škembera (28) u Sloboštini na Uskrs. Osumnjičeni je doveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

Paloš Kobra je jedan od instruktora i osnivača rezervnog sastava MUP-a, a kako sam kaže, jedno vrijeme je bio i zapovjednik istog u Pakračkoj Poljani.

Škember je pronađen u poslijepodnevnim uskrsnim satima s ubodnom ranom na trbuhu. Ležao je na travnjaku nasuprot Kauflanda u Sloboštini, a nekoliko sati kasnije preminuo je na operacijskom stolu, dok su se liječnici borili za njegov život.

Motiv ubojstva je šokantan – mladi život oduzet je zbog autobusne karte. Naime, Škember je u gorički bus ušao na stanici na Aveniji Većeslava Holjevca 60 i odbio je platiti kartu, a vozač je odbio nastaviti vožnju dok mladić ne izađe iz busa. Vrlo brzo putnici su počeli negodovati, a Paloš se verbalno sukobio sa Škemberom. Nedugo nakon toga njih dvojica su izašla iz busa i fizički se sukobila. Malobrojni putnici u autobusu tvrde da nitko nije vidio kada je ubojica izvukao nož “skakavac”. Paloš je mladića ubo u trbuh i presjekao mu aortu, ali Škember je ostao stajati, u međuvremenu se ubojica vratio u bus i nastavio vožnju.

Škember je nakon nekoliko trenutaka pao na livadu, što je snimila i nadzorna kamera. Naišao je sljedeći autobus i vozač mu je pokušao pomoći, ali već po dolasku hitne pomoći Škember bio na izdisaju. Preminuo je oko 21 sat u bolnici.

>>> Ante Škember ubijen zbog autobusne karte

‘Sve skupa ovo zvuči neuračunljivo’

Zvonimir Hodak, koji se i sam u karijeri susretao sa sličnim slučajevima, za Zagreb.info prokomentirao je kako se inače postupa u ovakvim situacijama, što se sve uzima u obzir te kolika bi kazna mogla biti propisana ubojici.

Odvjetnik smatra da osumnjičeni to nije napravio s umišljajem i prethodno smišljenom namjerom, te je uvjeren da će baza obrane biti nalazi i mišljenje psihijatrijskog vještaka.

“On će prije svega biti psihijatrijski vještačen da se vidi je li u trenutku izvršenja kaznenog djela bio uračunljiv. Meni to sve skupa zvuči dosta neuračunjivo – svađa oko toga je li netko kupio autobusnu kartu, nakon čega izlaze da se obračunaju i zatim ubod nožem u trbuh. Cijela situacija čini mi se podosta nesuvisla i ne bih rekao da je to unaprijed stvorena namjera, već da je to bio jaki efekt, impulzivna reakcija.

Uvjeren sam da će njegov status prvenstveno ovisiti o opservaciji psihijatra koja će biti prilično odlučujuća o njegovoj daljnjoj pravosudnoj sudbini. Neoprostivo je da jedan banalan incident poput ovog, a kakav se sigurno događa i drugdje u Zagrebu, dovede do situacije sa smrtnim posljedicama u kojoj jedan putnik smatra da nije dužan platiti kartu, dok se drugi osjeća dužnom riješiti situaciju. Postoje kontrolori i policija koji rješavaju takve stvari”, kazao nam je odvjetnik.

Što se tiče kazne, ovaj se čin, kaže odvjetnik Hodak, može teretiti kao obično ubojstvo, a kazne za to su, kaže, od 1 godine do 15 godina zatvora. Bez obzira na smrt mladića, ubojica još nije kažnjavan i to bi također mogla biti olakotna okolnost.

“On dosad nije imao problema sa zakonom, nije poznat kao osoba koja lako poteže za nožem i pištoljem, nije osuđivan, nije povratnik u tom kaznenom djelu, stoga, prema mojoj osobnoj prognozi, neće dobiti kaznu koja je bliže maksimalnoj kazni već kazna od nekoliko godina, do pet godina. Sve ovisi o vještačenju”, smatra Hodak.

“To je grozno da jedan mladi čovjek ostane bez života, a da je razlog autobusna karta. To je najgora poruka iz te priče – to govori o socijalnoj i društvenoj situaciji u kojoj živimo, ljudski život sve manje znači i sve manje se poštuje“, smatra Hodak.

>>> Osumnjičeni za ubojstvo mladića u Sloboštini bivši je zapovjednik rezervnog sastava MUP-a

‘Vozača se neće kazneno teretiti’

Upitali smo odvjetnika Zvonimira Hodaka treba li i vozač ZET-ovog busa kazneno odgovarati jer nije prijavio incident.

“Vozač, prema mojim saznanjima, nije vidio što se dogodilo, odnosno da je mladić izboden. Vozač je trebao to riješiti s mladim putnikom, a ne da drugi putnik rješava njegov problem. Čak i ako je znao i vidio što se dogodilo, kako je to moguće dokazati? Nije mogao prijaviti kazneno djelo jer nije znao što se dogodilo. Po mojoj procjeni ga se neće moći kazneno teretiti”, zaključio je odvjetnik Zvonimir Hodak.

Očitovanje ZET-a oko naplate karata na Uskrs

Kontaktirali smo ZET budući da su građani bili uvjereni da se karta nije naplaćivala jer je bio blagdan i da se mladića trebalo pustiti. Iz ZET-a su nam odgovorili da se karta na blagdan naplaćivala po uobičajenim cijenama.

Također, poslali smo upit ZET-u kolika je odgovornost vozača koji nije nikome prijavio tučnjavu u vozilu, odnosno nije prijavio događaj koji je bio od ključne važnosti za istragu ubojstva i rekonstrukciju posljednjih 24 sata života ubijenog mladića, no odgovor nismo dobili do zaključenja članka.


Komentari