Hoće li Zagreb dobiti novi rotor? Građani ideju ismijali na društvenim mrežama

Rotor - Jadranska avenija - Zagreb from above

Kako piše Večernji list , zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u zanosu zbog radova i obnova na remetinačkom rotoru misli napraviti još jedan na križanju Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca.

Bandić je na otvorenju obnovljene Avenije Dubrovnik izjavio da će se križanje ove dvije avenije za par godina ponovno “ofucati” pa će tako Grad imati izliku da napravi rotor na tom mjestu.

Građani su ideju već ismijali na društvenim mrežama, pa je tako njihov gradonačelnik opsesiju fontanama zamijenio opsesijom rotorima.

No, s građanima se ne slažu i prometni stručnjaci. Oni smatraju da su rotori savršena riješenja za učestale gradske gužve, što Zagrepčani ističu da najviše mrze.

“Projektanti diljem Europe, a posebice u Austriji i Njemačkoj, još su prije 20 godina shvatili koje su prednosti rotora. I Zagreb je već trebao početi s tom praksom” ističe sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec

Glavna je prednost rotora što za njihovo funkcioniranje nije potrebna električna energija, tako da su jeftiniji za održavanje. Dežurne ekipe svakodnevno moraju paziti da svi semafori u gradu funkcioniraju, a glavna mana svjetlećih sustava za reguliranje prometa je usporavanje prometa noću.

Rotori su inače sigurniji jer vozači sami nadgledaju prometnu situaciju kada uđu u njega i nemoraju se slijepo oslanjati na to hoće li i drugi vozači poštovati cestovna pravila.
Prilikom projektiranja ovakvih radova važna je preciznost , te da se na umu imaju tramvaji i pješaci.


Komentari