Hoće li Vesna Bandić morati državi dati 18 milijuna kuna? Evo u kojoj je fazi proces protiv bivšeg gradonačelnika

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Vesna Bandić otvorila je dušu nakon gotovo godinu dana od smrti bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. Pored, kako kaže, male mirovine od 6.800 kuna, brine ju i jedan sudski proces zbog kojeg bi mogla ostati bez 18 milijuna kuna, točnije bez nekretnina u Hercegovini i Samoboru kojima bi podmirila navedeni iznos.

Riječ je o dugu iz Bandićeve predsjedničke kampanje 2009. godine. Iako je Vrhovni upravni sud RH 2019. godine zaključio da Bandić ne moram platiti spomenuti porezni dug, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo je da se navedena odluka preispita, pa o zakonitosti presude sada odlučuje Vrhovni sud.

Podsjetimo, Porezna uprava utvrdila je da je Bandić primao donacije i nakon što je završila predsjednička kampanja, a porezni dug iznosio je 12 milijuna kuna, odnosno 18 s kamatama. U zaključku Porezne navodi se da se nije moglo raditi o donacijama jer je kampanja prošla te su zbog navedenog obračunali porez na donacije, kao i neplaćene prireze u periodu od 2010. do 2012. godine, piše Telegram.

Iako se Bandić žalio, Ministarstvo financija ga je odbilo pa je cijeli slučaj završio na zagrebačkom Upravnom sudu koji je zaključio da Bandić ne mora platiti dug jer Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika ne propisuje rok do kada se smiju primati donacije. Vrhovni upravni sud RH odbio je žalbu na Ministarstva financija jer su utvrdili da je Bandić prikupljene donacije utrošio na podmirivanje troškova kampanje. Zbog navedenog ti novci, prema pravomoćnoj presudi, ne podliježu oporezivanju.

No, USKOK je protiv Bnadića podigao optužnicu u kojoj ga se tereti za sumnjivo financiranje predsjedničke kampanje 2009. godine, točnije prikupljanje donacija nakon završetka kampanje. Tako mu je u periodu od ožujka 2011. do lipnja 2012. godine uplaćeno 15.741.500 kuna, a Bandić nije podnio prijavu poreza na navedeni dohodak zbog čega je optužen za izbjegavanje plaćanja 3.714.994 kuna.

Iako je taj  postupak kasnije obustavljen odlukom Županijskog suda u Zagrebu, no država ne želi odustati od postupka, unatoč tomu što Bandića više nema. DORH je krajem prošle godine podnio zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude, a spis je proslijeđen Vrhovnom sudu RH koji će donijeti konačnu odluku, doznaje Telegram.

Ako presuda u korist Bandiću zaista bude ukinuta, postoji mogućnost da će se 18 milijuna kuna pokušati naplatiti iz naslijeđenih nekretnina.

Komentari