HOĆE LI NOVI ZAGREB DOBITI BOLNICU? Tomašević otkrio: ‘Spremni smo državi prodati zemljište za gradnju dječje bolnice’

Tomislav Tomašević (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u subotu da je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarao o zemljištu nacionalne sveučilišne bolnice u Blatu te da je Grad spreman svoj dio prodati državi kako bi se na tom zemljištu izgradila dječja bolnica.

“Postoji dobra volja i s jedne i druge strane da se razriješe imovinsko-pravni sporovi između Grada i države vezano uz zemljište u Blatu. Država je zainteresirana da nacionalnu dječju bolnicu gradi na parceli istočno od starog objekta. Od početka nas se tražilo da država to kupi i mi smo spremni to državi prodati kako bi se onda u miru moglo krenuti dalje u izgradnju projekta za koji država može povući novac iz EU fondova. U intenzivnim smo razgovorima i vjerujem da će se to brzo riješiti”, rekao je gradonačelnik Tomašević novinarima u Trnskom gdje je sudjelovao na “Sajmu zdravlja ‘Štampar’ u tvom kvartu”.

Dvije faza plana

Objasnio je da je ideja o gradnji nacionalne dječje bolnice u Blatu bila tek prva faza, a u drugoj bi se fazi gradila nacionalna sveučilišna bolnica, koja bi posebice bila važna za građane Novog Zagreba jer sada u tom dijelu grada nema bolnice.

“Ideja je da se zdravstvena zaštita proširi i na druge zdravstvene usluge te da to ne bude samo nacionalna dječja bolnica. U prvoj fazi nacionalna dječja bolnica, a onda u drugoj fazi nacionalna sveučilišna bolnica”, rekao je.

Obnova svih mostova preko Save

Naglasio je i da će Grad uložiti 300 milijuna kuna u sljedeće dvije godine u obnovu svih mostova preko Save, što znači da će ih i konstrukcijski ojačati da bi bili sigurni, kako se slučajno ne bi dogodio neki jači potres i Novi Zagreb postao odsječen od drugog dijela grada, posebice od bolnica koje su sada sve sjeverno od Save. Istaknuo je da će godinama trajati da obnove sve mostove, a u tijeku je obnova Jadranskog mosta.

O “Sajmu zdravlja ‘Štampar’ u tvom kvartu” gradonačelnik Tomašević kaže kako mu je drago da su krenuli s tom inicijativom jer smatra da liječnici trebaju ići građanima, a ne građani liječnicima, te da je ključna prevencija i edukacija.


Komentari