Hoće li bolesnici sa šećernom bolesti ubuduće morati nadoplaćivati inzulin?

Pixabay

U povodu informacija u medijima da će bolesnici sa šećernom bolesti ubuduće morati doplaćivati inzulin, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je u ponedjeljak kako je u tijeku postupak utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO za sve lijekove koji se propisuju na recept, a ne samo za inzulin, a radi se o redovitom postupanju koje HZZO provodi po istom pravilniku od 2013. godine.

Upravno vijeće HZZO-a, navodi se u priopćenju, donijelo je odluku o početku provedbe Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova, te o utvrđivanju referentnih skupina sa cijenama lijekova unutar svake referentne skupine i podskupine, čime je započet postupak utvrđivanja razina cijena lijekova koje će plaćati HZZO za lijekove koji se propisuju na recept.

HZZO je obvezan provoditi taj postupak ako se tijekom godine na važećim listama lijekova nađu lijekovi različitih cijena unutar referentnih skupina.

Tijekom postupka, HZZO u definirane skupine i podskupine rasporedi lijekove s liste lijekova i ovisno o tome koji lijek ima 5 posto prometa u zadnja tri mjeseca, utvrdi se razina cijene lijeka za HZZO. Pritom ističu kako ni jedna cijena lijeka ne mora biti nužno nepromjenjiva.

Nakon objave javnog nadmetanja na web stranicama HZZO-a postupak nije konačan, već na njega postoji mogućnost žalbe i na objavljene cijene nositelji odobrenja moraju dostaviti svoje očitovanje.

U skladu s tim, na osnovnu listu lijekova staviti će se lijekovi čija je cijena na razini referentne cijene ili niža, a na dopunsku listu lijekova stavit će se lijekovi čija je razina cijene viša od referentne cijene.

Postupak javnog nadmetanja cijena lijekova, na koji stižu mnogobrojni prigovori, tek je započeo i završava krajem veljače, kažu u HZZO-u.

I ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se u ponedjeljak na najavu da će se prema prijedlogu HZZO-a ubuduće gotovo sve vrste inzulina morati doplaćivati, ustvrdivši kako o tome nikada u Ministarstvu zdravstva nije bilo razgovara.

“Danas sam pozvao Upravu HZZO-a da vidim o čemu je netko od njihovih govorio. Dakle, do sada nije bilo o tome razgovara niti je pripremano na razini Ministarstva”, kazao je Kujundžić, prenosi Hina.


Komentari