Hoće li biti potrebni kapaciteti Arene Zagreb za liječenje oboljelih? Evo odgovora!

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Dezinficirana i “hermetički” zatvorena, zagrebačka Arena spremna je za prihvat oboljelih od koronavirusa, još od 10. travnja.

Ova je pričuvna bolnica pod ingerencijom KB-a Sestre milosrdnice i tu će se smještati lakše oboljeli, kako bi se u bolnicama oslobodili smještajni kapaciteti za one koji imaju teže simptome. Sve potrebne radnje za preinaku Arene organiziralo je Ravnateljstvo civilne zaštite, navodi dnevnik.

“Objekt je potpuno spreman za prijam pacijenata zaraženih koronavirusom. Arena je predviđena kao sekundarni centar u Zagrebu za bolesnike s blažim i srednje teškim simptomima bolesti. Ako bi nekome bio potreban kisik, njegova je dostupnost osigurana kao i svi potrebni uvjeti za kompletnu zdravstvenu skrb“, objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, gostovala je u Novom danu, a među ostalim, odgovarala je i na pitanja brojnih gledatelja i čitatelja, piše N1.

S obzirom na to da je ispred KB Dubrava postavljeno šatorsko naselje, a da su u Areni Zagreb postavljeni kreveti u kojima bi boravili lakše oboljeli od virusa u slučaju potrebe, Markotić se osvrnula na to hoće li ti kapaciteti biti potrebni.

“Nadamo se da se to neće koristiti. Ostanimo doma i čuvajmo drugoga. To ne može politika, stručnjaci, udruge i slično, to moramo svi mi. Dok se naši sugrađani budu odgovorno ponašali bit ćemo daleko od bilo kakav Arene. Virus nas može iznenaditi u pozitivnom i negativnom smislu”, ističe Markotić.

Markotić je istaknula pritom kako je postotak pacijenata koji su na respiratorima nešto preko 4 posto i kako zbog toga možemo biti presretni. “Broj respiratora svako malo raste jer se stalno nabavljaju. Mislim da je to sada izvrsna statisika i nadamo se da će tako ostati”, rekla je.


Komentari