HOĆE LI BANDIĆEVA VLADAVINA KONAČNO ZAVRŠITI? Bernardić u utrci za gradonačelničko mjesto

facebook.com

 “Ovog puta će morati preuzeti odgovornost na sebe, a stranka će dati podršku.” rekao je Milanović

Izbori za zagrebačkog gradonačelnika sve su bliže, najizgledniji Bandićev protivnik, mladi je Davor Bernardić. Šef SDP-a Zoran Milanović Novom listu dao je intervju osvrčući se na novog stranačkog kandidata.

“Zašto bismo raspuštali zagrebačku organizaciju SDP-a, neka idu na izbore pa neka pobijede, ili neka ne pobijede. Moj sud, odnosno sud stranke i javnosti o meni permanentan je, dakle već devet godina konstantno za nešto odgovaram. To je sudbina predsjednika velike stranke. U Zagrebu gradska organizacija ima sve u svojim rukama kada je u pitanju priprema za izbore pa neka se slože i neka se bore” izjavio je na pitanje o sudbini zagrebačkog SDP-a, nakon što je nedavno raspušten splitski.

Milanović je nastavio u istom tonu i rekao: “Ako me pitate tko će biti kandidat za načelnika u maloj općini na sjeveru ili jugu Hrvatske, ne mogu reći da me nije briga, briga me je, ali ovog puta će morati preuzeti odgovornost na sebe, a stranka će dati podršku.”. Prisjetio se i dana kada se Milan Bandić kadidirao pod okriljem njegove stranke te podsjetio da podršku davao i njemu, jer je za njega to pitanje lojalnosti vlastitoj stranci. Kako kaže, u devet godina, koliko je on na čelu SDP-a, samo jednom je raspuštena cijela organizacija, i to je bio splitski ogranak SDP-a, a prije no što je on postao predsjednik SDP-a to se radilo učestalo. Svoj potez opravdao je riječima:”U nekim situacijama morate godinu dana prije izbora krenuti i to je, kada je Split u pitanju, šansa da pobijedimo u Splitu jer smo pokazali jednom da možemo”

Nema nikakvih iznenađenja

Zoran Milanović opovrguno je tvrdnje da želi vrbovati Sandru Švaljek u svoje redove.

“Gospođa Švaljek je bila prva suradnica Milana Bandića, poslije ju je ponižavao i izbacio i trebala je znati čime se bavi. Siguran sam da će građani zaboraviti taj nezgodan detalj iz njezine karijere. Ona ima određene stručne kvalifikacije i to respektiram, no vjerujem da će SDP imati kandidata koji će biti najjači”, zaključio je.

Iz njegovih se izjava može jasno iščitati samo da se šefa zagrebačkog SDP-a , Davora Bernardića, neće rušiti kao kandidata za gradonačelničko mjesto. Milanović je ovo izrekao nakon što se u ponedjeljak sastao s Bernardićem, a dodao je da se kao predsjednik stranke neće miješati, i da radikalnih poteza prema Zagrebu neće biti. Kao što pravila i nalažu gradska organizacija ima mandat da sama odredi kandidata. A to će biti upravo Bernardić, koji je voljan ući u utrku protiv Bandića i ostalih kandidata, piše Novi list.

Zaista dobar kandidat ili dobra strategija?

Milanović, kao Milanović već je iskušao nekoliko kombinacija, jer ipak nije mogao sve prepustiti zagrebačkoj organizaciji. Jedno vrijeme opcija je bio bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, no čini se da je promijenio kurs i krenuo u drugom smjeru. Zainterestirani za ovu trku bili su i Mirando Mrsić i Gordan Maras, no s obzirom na to da je Ibler procijenio da je vrijeme za zaustavljanje sukoba, ostavljeno je gradskoj organizaciji da sama procijeni što je najbolje. Na ovaj način Bernardić postaje “žrtveno janje” koje šef SDP-a može lako eliminirati kao stranačkog oponenta ako ovaj ne pobijedi iako u Bernardićevu timu vjeruju u pobjedu. Bilo je tu još mnoštvo ideja poput one da se organiziraju predizbori unutar zagrebačkog SDP-a, no čini se da je Ibler procijenio da bi to donijelo dodatne razdore i podjele. Argument više na Bernardićevoj strani, bio je i da bi dobar rezultat, pogotovo pobjeda, u Zagrebu bio odličan start za pobjedu i na parlamentarnim izborima, pri čemu bi se naročito računalo da četiri izborne jedinice, u kojima je Zagreb, znatnije potegnu za SDP nego ranije.

Isplivala je i ideja da Milanović dođe na sjednicu Gradskog odbora Zagreba te smiri strasti i podrži Bernardića, pa čak i da bude nositelj liste za Skupštinu Grada Zagreba. No, to je zasad samo želja onih koji žele da lista za Skupštinu zapravo nadjača Bernardićev rezultat za gradonačelnika. “To da Bero može pobijediti Bandića, malo tko vjeruje, no ako bi SDP imao najjaču listu u Skupštini, to bi već bilo važno za stranku” , izjavio je jedan član Predsjedništva SDP-a.

Dolazak ljeta i sazivanje Gradskog odbora, pa i službeni prijedlog kandidature pokazat će je li Milanovićev i Bernardićev kompromis opstao, ili je u igru ipak ušlo neko novo lice.


Komentari