HNS: ‘Tražimo analizu novih cijena parkiranja u posljednjih godinu dana’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

Kao što smo jučer pisali, Grad Zagreb od 2. rujna proširuje zone naplate i kontrole parkinga. Cijene parkinga neće se mijenjati, a iz HNS-a poručuju kako ni prošlogodišnje promjene pravilnika nisu opravdane. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nakon najnovijih promjena Pravilnika o korištenju javnih parkirališta iz nadležnosti Zagreb parkinga i Zagrebačkog holdinga, proširuje se uvođenje naplate parkiranja i na kvartove u kojima to do sada nije bio slučaj, kao recimo u Središću.

Ponukani dosadašnjim iskustvima u našem gradu, za pretpostaviti je, na žalost, da se najnovija odluka o uvođenju naplate parkiranja u pojedinim ulicama i kvartovima donijela bez ikakve suvisle analize i pokazatelja, a s velikom vjerojatnošću i bez suglasnosti mjesne samouprave.

S obzirom da se sve rasprave o gradskim politikama i problemima moraju voditi na temelju argumenata i konkretnih pokazatelja, gradski zastupnik i predsjednik HNS-a Grada Zagreba Tomislav Stojak od gradonačelnika je i Zagrebačkog holdinga još prije mjesec dana zatražio da mu dostave analizu opravdanosti donošenja novog pravilnika, te analizu rezultata poslovanja Zagreb parkinga od uvođenja novih, puno većih cijena parkiranja prije nešto više od godinu dana (30.7.2018. godine), s posebnim osvrtom na financijske rezultate Zagreb parkinga, prihode/rashode, plan ulaganja, razvoja i modernizacije osnovne djelatnosti Zagreb parkinga, te kako su nove, osjetno više cijene parkiranja, utjecale u ovih godinu dana na kvalitetu prometa u mirovanju u Zagrebu.

Podsjećamo, prije nešto malo više od godine dana, 01.8.2018. godine, sat parkiranja u Zagrebu u prvoj zoni poskupio s dotadašnjih 6 na 12 kuna, uz produljenje vremena naplate s 21:00 na 22:00 sata, te da je tada, uz poskupljenje parkiranja i u ostalim zonama, poskupilo parkiranje i u javnim garažama kojima upravlja Zagreb parking.

Stoga, prije bilo kakvih novih nameta i harača očekujemo konkretne analize i pokazatelje, jer se jedino tako mogu donositi kvalitetne odluke.”


Komentari