HNS O NALAZIMA DRŽAVNE REVIZIJE: ‘Gradskom imovinom upravlja se netransparentno i stihijski’

Zgrada Gradske uprave, foto: Wikimedia Commons

HNS je javno reagirao na nalaze državne revizije, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

“Prema analizi Državne revizije provedene nad fondom nekretnina kojima raspolažu gradovi i županije vidljiv je visoki stupanj netransparentosti upravljanja i neiskorištenost nekretnina u vlasništvu Grada Zagreba. Podaci koji kažu kako je Grad Zagreb od upravljanja i raspolaganja nekretninama vrijednima 11 milijardi kuna u 2014. zaradio 78,2 milijuna kuna govore o stihijskom i neplanskom upravljanju nekretninama na štetu razvoja gospodarstva i svih građana grada Zagreba.

Zagrebački HNS je u javnom predstavljanju programa “Za pametni Zagreb” upravo ukazao na potrebu pametnijeg upravljanja gradskom imovinom. Stoga smatramo kako se transparentnost korištenja gradske imovine može osigurati kroz izradu registra imovine koji bi se sastojao od dva dijela: prvi za nekretnine, a drugi za ostalu imovinu, a koji bi funkcionirao u vidu jednog digitalnog pametnog rješenja u vidu internetskog portala i aplikacije za mobilne uređaje (“e-imovina-grada”).

Na taj način bi svaki zainteresirani građanin,udruga građana ili investitor mogao u svakom trenutku imati uvid u stanje gradske imovine te dobiti sve podatke koji se na nju odnose (ugovorni donos zakupa ili najma, ime ili tvrtku korisnika, je li u postupku povrata, oznaka ugovora, vrijednost). Registar imovine će na taj način omogućiti transparentnost i jasne kriterije za dodjelu npr. gradskih stanova na korištenje i to isključivo socijalno najugroženijim građanima.

Osim toga, HNS Grada Zagreba već zadnjih pet godina predlaže davanje poslovnih prostora u zakup po simboličnim cijenama pod uvjetom ulaganja u prostor od strane zakupnika, a sve kako bi se navedeni prostori stavili u funkciju gospodarskog razvoja i društvenog života Grada Zagreba. Također, smatramo da Grad Zagreb mora ubrzati upravne postupke povrata imovine kako bi se što prije riješili međuvlasnički odnosi, odnosno zaštitila vlasnička prava.”

>>>KAKAV SMISAO ZA BIZNIS: Grad Zagreb na najmu poslovnih prostora ne zaradi niti 1 posto proračuna


Komentari