HNB: Povećanje limita plaćanja bez PIN-a od idućeg tjedna

wikipedia

Iako je HNB dao preporuku izdavateljima kartica da limit za plaćanje bez autorizacije PIN-om povećaju sa 100 na 250 kuna do 21. travnja, većina banaka i kartičnih kuća to će primjenjivati ranije – od ponedjeljka 6. travnja, a neke su to već i učinile, piše Večernji list.

“Unatoč prvotno postavljenom konačnom roku primjene, velika većina banaka i kartičnih kuća bit će spremna ispuniti preporuku već od 6. travnja. Iznimku čini manji broj izdavatelja platnih kartica koji zbog tehničkih značajki samih kartica ne Mogu provesti promjenu bez zamjene tih kartica” pojašnjavaju iz HNB, a preporuka je uvedena kako bi se smanjio rizik zaraze koronavirusom zbog utipkavanja na EFT POS uređajima.

Zagrebačka banka (Zaba) pripremila je poseban paket mjera za poduzetnike i građane koji su pogođeni epidemijom bolesti Covid-19, koje će bančinim klijentima osigurati likvidnost i dostupnost sredstava u ovoj krizi.

Za poduzetnike su donesene tri osnovne mjere koje uključuju: mirovanje obveza ili takozvani „standstill”, zatim moratorij na otplatu glavnice i reprogram duga te nove kreditne linije za likvidnost.

Građanima kojima su se, uslijed situacije uzrokovane epidemijom Covida-19, značajno smanjila redovna mjesečna primanja ili su ostali bez njih, banka će također omogućiti odgodu otplate obveza, odnosno moratorij.

„Svjesni smo uloge koju Zagrebačka banka, kao najveća banka u Hrvatskoj, ima u pružanju podrške našim klijentima i zajednici u kojoj posluje. Prioritet nam je zato da, u suradnji sa svim relevantnim institucijama i dionicima na tržištu, provedemo mjere koje će klijentima osigurati likvidnost i dostupnost sredstava te biti svojevrstan štit nad radnicima i poduzećima”, poručio je Romeo Collina, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Dodaje da su stalno u kontaktu sa svim klijentima, posebice malim i srednjim poduzetnicima koji čine okosnicu gospodarstva i znatno doprinose rastu i zapošljavanju.

“Svakome od njih posvetit ćemo se individualno kako bismo im pružili podršku i pomogli im da prebrode ovu krizu. Važno je da su naši bankari i u ovim trenucima na raspolaganju svim klijentima i na tome smo im zahvalni“, rekao je Collina.

Iz Zabe poručuju i da će procijeniti pojedinačnu situaciju svakog klijenta i uvijek nastojati postupati u najboljem interesu svih.


Komentari