Hitna ima pune ruke posla: 140 intervencija samo tijekom dana

Zagreb.hr / Ilustracija

Nemojte izlaziti po ovim vrućinama ako ne morate.

Visoke temperature, koje su oko podneva u pojedinim dijelovima Hrvatske prelazile 40 stupnjeva Celzijusa, povećale su broj intervencija Hitne pomoći, doznaje se u petak iz zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Zbog visokih temperatura povećan je broj intervencija Hitne pomoći i to uglavnom na otvorenim prostorima zbog izloženosti suncu, rekla je dežurna liječnica zagrebačkog Zavod za hitnu medicinu Dejana Martinić.

Pomoć su tako u većem broj tražili radnici koji rade na otvorenom i ljudi koji su, unatoč savjetima liječniika da ne izlaze na sunce po najvećim vrućinama, obavljali svoje uobičajene poslove, dodala je.

Građani su zbog vrućina povećano tražili pomoć zbog malaksalosti, kolapsa, vrtoglavice te srčanih ili neuroloških tegoba, što je, podsjetila je Martinić, uobičajeno kod visokih temperatura.

Zagrebački Zavod za hitnu medicinu inače u zadnjih mjesec dana, otkako su počele velike vrućine, ima oko 130 do 140 intervencija tijekom dana, a noću 80 do 90.

Broj intervencija poveća je i na razini cijele Hrvatske, osobito na Jadranu gdje je turistička sezona na vrhuncu. Tako je broj intervencija u protekla 24 sata, kao i prethodnog dana, u kopnenim županijama povećan prosječno 30 posto, a u priobalju od 80 do 150 posto, doznaje se u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu (HZHM).

“Intervencija je puno, posebice u priobalju gdje boravi veliki broj ljudi”, rekla je ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević.

U petak oko podneva najviša temperatura izmjerena je u u Kninu od oko 40 stupnjeva Celzijusa. Split se istovremeno grijao na 36 stupnjeva, Slavonski Brod i Osijek na 35 stupnjeva, dok je u Zagrebu oko podneva izmjereno oko 33 Celzijeva stupnja.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske i za subotu najavljuje sunčano i vruće uz najviše dnevne temperature od 33 do 39 stupnjeva. Vrućine se očekuju i tijekom nedjelje, nakon čega bi trebao uslijediti porast naoblake uz kišu i grmljavinu i osvježenje, ponajviše u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

 


Komentari