Hipodrom se oglasio: ‘Situacija nije niti izbliza tako dramatična’

commons.wikimedia.org

Jedan vlasnik konja snimio je stanje na hipodromu i ustupio nam snimke.

Nedavno smo pisali o stanju na hipodromu, naime, jedan vlasnik konja snimio je bokseve koji su u raspadnom stanju, te je tvrdio da se to naplaćuje 800 kuna. Osim toga, kazao je i da je već otkazano nekoliko utrka zbog loših uvjeta te da je staza tako suha da na njoj “konji lome noge”.

>>> (VIDEO)Katastrofalno stanje: Na hipodromu naplaćuju bogatstvo za raspadnute bokseve, a konji se s njega vraćaju ozlijeđeni?

U vezi toga poslali smo upit nadležnima, a sada je stigao i odgovor u kojem pobijaju tvrdnje vasnika konja. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani,

Slijedom Vašeg upita o Hipodromu moramo Vas izvijestiti kako situacija niti izbliza nije dramatična kao što bi se dalo zaključiti iz teksta objavljenog na Vašoj web stranici.

Kao prvo, video na koji se poziva u tekstu prikazuje bokseve čija namjena nije smještaj konja kao što se navodi u tekstu već je riječ o drvenim montažnim štalama koje se uređuju za skladištenje sijena i slame. Prva od tih štala je uređena i u nju je smješteno sijeno od korisnika koji imaju galopere dok će uskoro još dvije takve štale biti preuređene te će imati istu namjenu i iste korisnike.

Dalje, u tekstu se navodi kako se staze ne zalijevaju jer, navodno, nema novaca za crijeva i šprice za vodu te se poziva na „navodne“ vlasnike konja koji tvrde da je podloga toliko tvrda da su ozljede konja gotovo sigurne. Prava je istina da se u ovo doba godine u pravilu ne održavaju natjecanja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (visoke temperature i suša) što utječe na kvalitetu terena i staza. Kad je riječ o navodnjavanju galopskih staza radi se o sustavu za navodnjavanje koji ne uključuje samo crijeva i šprice za vodu već i sustav za crpljenje i distribuciju vode a čija izgradnja nije bila planirana isključivo iz razloga što nekoliko godina unatrag na Hipodromu nije bilo galopera korisnika ovih staza. Obnovom galopskog sporta i taj će se problem rješavati.

U tekstu se spominju i boksovi koji se naplaćaju 800,00 kuna s PDV-om te je tvrdnja ilustrirana videom pogrešnih boksova. Naime, boksovi koji se iznajmljuju po spomenutoj cijeni se nalaze u zidanim štalama a ne u montažnim koje se niti ne koriste za smještaj konja.

​ Otkazana utrka koja se također spominje nije otkazana zbog loših uvjeta za održavanje utrke već zbog činjenice da nije bilo dovoljno prijavljenih konja za utrku, a više o svemu možete saznati od predsjednika Hrvatskog galopskog saveza Tvrtka Mikulića (njegov broj telefona je 098 233 950) .

Naime, od početka godine do sada je održano čak 14 konjičkih natjecanja a do kraja godine predviđeno je još šest natjecanja. Krajem svibnja je održano Prvenstvo Grada Zagreba u dresurnom jahanju, u lipnju je Hipodrom bio domaćinom tradicionalnog lipanjskog turnira a početkom srpnja je ugostio Prvenstvo Balkana u dresurnom jahanju na kojem je nastupio čak 61 natjecateljski par iz sedam europskih zemalja što je najveći broj nastupa grla i jahača u 60 godina koliko se Balkansko prvenstvo u dresuri organizira kao regionalno prvenstvo Europe u dresurnom jahanju.

‘Za kompletan projekt održavanja Balkanskog prvenstva nesebičnu potporu imali smo od gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Sportskog saveza Grada Zagreba, zagrebačkog Holdinga Podružnice ZET te ustanove Upravljanje sportskim objektima. Posebno bi istaknuli potporu i profesionalno djelovanje zaposlenika Hipodroma koji su organizirali smještaj za grla, ishranu, ravnanje terena i sve ostale vidove potpore na visokoj razini, ravnopravno najvećim međunarodnim natjecanjima takve vrste što je izazvalo niz pozitivnih kritika i komentara kako sudionika natjecanja tako i tehničkog osoblja Međunarodne konjičke federacije nadležnog za nadzor i provedbu manifestacije’, ističe predsjednik Hrvatskog konjičkog saveza i Konjičkog kluba Karoca Ognjen Preost, inače peterostruki pobjednik Alke i višestruki šampion i reprezentativac u preponskom jahanju.

Hvala na razumijevanju i srdačan pozdrav”, napisali su.

>>> Vjerovali ili ne, pokrenuli smo Holding! Nakon našeg teksta krenuli radovi na hipodromu


Komentari