HGSS-ovci SA ŽIČARE VISJELI POPUT SPIDER-MANA: Iz zaglavljene kabine ‘spasili’ su direktora ZET-a

Foto: ZET

HGSS je u utorak na sljemenskoj žičari izveo vježbu evakuacije putnika iz zaustavljene kabine. Njome su odredili koliko bi im, u slučaju da zatreba, trebalo spasilaca, opreme i vremena za izvlačenje putnika iz vozila.

Vježba je trajala četiri sata, a u njoj je sudjelovalo 13 pripadnika HGSS-a stanice Zagreb. Svaki spasilac nosio je opremu tešku 30 kilograma te su na “mjestu nesreće” demonstrirali svoje sposobnosti i testirali opremu za spašavanje koja je u vlasništvu ZET-a.

Vježba je provedena pod pretpostavkom da zbog visine između stupova, vremenskih neprilika i nepristupačnosti terena nije moguće spašavanje putnika sa zemlje.

Nekoliko sustava osiguranja

“Žičara, inače, ima nekoliko sustava osiguranja da se to ne dogodi, ali postoji i mogućnost da sve stane i da putnike ipak, treba evakuirati iz kabina”, kazali su iz ZET-a.

Foto: ZET

Prvi dio akcije sastojao se od uvježbavanja pristupa kabini i rukovanja opremom, dok se u drugom dijelu vježbala sama evakuacije te je u vrlo kratkom roku uspješno “spašeno” 11 putnika iz jedne kabine.

Izvukli direktora

Simuliranoj evakuaciji osoba iz kabina žičare prisustvovao je i direktor ZET-a Marko Bogdanović, koji se za tu priliku odvažio “glumiti” putnika te su ga HGSS-ovci pomoću užadi na siguran način spustili iz kabine na tlo.

“Ovakve vježbe dio su protokola o sigurnosti prijevoza putnika te će se i ubuduće redovno održavati. Iduća vježba najavljena je za rujan kada će se HGSS-ovci vježbu izvoditi na drugoj dionici žičare i u drugačijim vremenskim uvjetima”, objasnili su iz ZET-a.

Komentari