Heroju Vinogradske ukrali identitet: Cilj je da se zbog interne istrage ne može prijaviti na novi natječaj za ravnatelja

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Dok se ravnatelj zagrebačke Vinogradske bolnice, profesor Mario Zovak u svome domu, daleko od svojeg radnog mjesta, bori s koronavirusom, mediji vrve napisima o njemu. No, ne zato što su se zainteresirali za zdravstveno stanje cijenjenog liječnika, nego zato što je Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice u trenutku Zovakove odsutnosti opravdane zdravstvenim razlozima raspisao natječaj za izbor i imenovanje novog ravnatelja. Dan prije nego što je 8. travnja natječaj raspisan, tjednik Nacional objavio je tekst u kojem tvrde da je ravnatelj Zovak, prije nego što se razbolio, znao da su zaražene njegova tajnica, ali i voditeljica ureda, no unatoč tome, nastavio je operirati pacijente i kontaktirati s bolničkim osobljem, prkoseći preporukama Nacionalnog stožera. U kuloarima su se nakon toga Nacionalova teksta počela postavljati pitanja je li doktor Zovak pred smjenom i što će resorni ministar Vili Beroš poduzeti u ovom slučaju, s obzirom na to da je Vinogradska nakon evakuacije KBC-a Dubrava postala ključna bolnica u Zagrebu za prihvat pacijenata oboljelih od drugih bolesti. Kako je u Hrvatskoj malo toga slučajno, tako i u ovom Zovakovu slučaju valja spomenuti okolnosti kojima su njegovi kolege svjedočili prije nego što se javnim prostorom proširila priča o raspisanom natječaju.

Dan prije raspisivanja natječaja, 7. travnja oko podne svi šefovi klinika i zavoda u KB Sestre Milostrdnice (Vinogradska, Klinika za tumore i Traumatološka bolnica) na uvid su dobili skenirani Nacionalov članak koji im je stigao preko takozvanog Protonmaila: [email protected]. Nakon što smo stupili u kontakt s profesorom Zovakom kako bismo provjerili je li on autor mailova koji kruže bolnicom, ustanovili smo da on s time nema nikakve veze. Informatički stručnjak Marko Rakar objašnjava nam pak što uopće jest Protonmail i koliko je siguran.

“Mail kao mail, meni su svi jednako sigurni, neki drugi ljudi možda imaju neko drugo mišljenje”, kaže Rakar, dodajući da server može biti manje ili više siguran, a da je mail naprosto mail.

“Ja ne vidim zašto bi netko mislio da je nekakav mail na Googleu manje ili više siguran od nekakvog Protonmaila, Google je vjerojatno sigurniji od toga, vidio sam ljude koji koriste Protonmail, ali što je kod njih sigurnije ili što bi moglo biti sigurnije, veliko je pitanje. To je vrlo subjektivan dojam. Mail protokol vam je svagdje jednostavan, ne može Proton isporučiti mail sigurnije od Gmaila, to je standard koji je propisan tamo sedamdeset i neke godine, uvijek je isti i identičan je za sve. Što se tiče štićenja podataka, podaci su sigurni onoliko koliko ih sigurno zaštitite. Ja bih rekao da su Google, Microsoft, Yahoo jednako sigurni, ako ne i sigurniji od ovoga, jer oni koriste najbolje talente na planetu da zaštite svoje korisnike i podatke. Vjerojatno i ovi iz Protona rade isto, ali ne bih rekao da oni tu mogu napraviti nešto specijalno bolje, teško mi je u to povjerovati”, zaključuje Rakar.

Komentari