HEROJSKI LIJEČNIČKI TIM: Zapadne zemlje se oglušile, mladić operiran i spašen u Zagrebu

FOTO: Dnevnik.hr

Velik uspjeh liječničkog tima u KBC-u Zagreb.

U KBC-u Zagreb uspješno je obavljena transplatacija bubrega mladiću po imenu Mirza, koji od rođenja ima autizam.

Mladić inače živi u Švedskoj, a odbili su ga operatiti liječnici u Švedskoj i u Francuskoj, no u Hrvatskoj su odlučili kako mogu obaviti ovakvu vrstu zahvata.

Mirza je prije nekoliko počeo imati probleme s bubrezima i svakodnevno je morao na analizu, a stanje se pokazalo jako loše i hitno mu je trebala transplatacija bubrega.
Njegova majka Badema rekla je da, kada je prije tri godine imao preko 2 000 kreatinin, poslali su je kući. Ogorčena i shrvana, upitala ih je bi li trebala sjediti i čekati da njezino dijete umre, budući da nema ni dijalize ni transplatacije, na što su joj švedski liječnici odgovorili da je, nažalost, tako. Potražila je pomoć i u jednom transplatacijskom centru u Francuskoj, no dobila isti odgovor.

operacija
FOTO: Dnevnik.hr

Tad je, kaže, došla u Hrvatsku jer je pročitala o zdravstvu na internetu, riskirala i naišla na jako lijep prijemliječnički tim KBC-a Zagreb, predvođen prof. dr. Željkom Kaštelanom, odlučio je obaviti transplataciju. Profesor Kaštelan objasnio je da se radilo o posebnoj brizi jer je ovdje u pitanju bila obiteljska transplatacija, odnosno od živog davatelja jer je Mirzi bubreg dao rođak. Transplatacija je trajala pet sati i prošla je dobro, piše dnevnik.hr.

“Prošlo je mjesec i pol dana od toga trenutka. I evo, Mirza ima jednu novu kvalitetu života, ne treba dijalizu”, kazao je prof. Kaštelan.

Hrvatski liječnici imali su vjere i nisu odbili operirati Mirzu iako ima autizam, dok zapadne zemlje za to nisu imale sluha.

“KBC Zagreb jest vodeća institucija u programu transplatacije organa u Hrvatskoj. To nije samo kruna kirurškog umijeća. To je odraz organiziranosti sustava“, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić.

Troškove transplatacije od milijun kuna platila je Mirzina majka jer, kaže, život nema cijenu.

“Meni su vratili novi život, odnosno dali novi život, kao i mome djetetu. Vjerujte, ja još ne da vjerujem da je to tako”, rekla je majka Badema.


Komentari