HEROJI S REBRA UČINILI SU ČUDO: Prvi put u Hrvatskoj izveli su kompleksnu operaciju i spasili bebi život

Photo: Robert Anic/PIXSELL, Ilustracija

Malena Sonja iz Sinja rođena je na Badnjak, ali njezine roditelje samo par dana prije poroda šokirala je vijest da beba ima Ebsteinovu anomaliju, rijetku prirođenu srčanu grešku. To je značilo da će dijete ubrzo trebati operaciju, kakva se najčešće za takve komplikacije izvodi u dalekom Linzu ili Münchenu. No, liječnici s Rebra pokazali su da su i oni na “razini zadataka” pa je po prvi put u Hrvatskoj izvedena je složena operacija srca, koja je Sonji spasila život.

Index prenosi da je bebu  operirao dr. Željko Đurić, uz asistenciju prof. Darka Anića i dr. Dražena Beline, i to kad je malena imala samo 12 dana, dok je drugu, još kompliciraniju operaciju dr. Đurić izveo kad je Sonja imala malo više od mjesec dana.

Sonjin otac Marko rekao je kako ih je dijagnoza začudila pošto je supruga imala urednu trudnoću. Odmah nakon poroda u Petrovoj bolnici njihovu su kćer, kaže, hitno prevezli na Rebro.

“Srce nije moglo pumpati krv s desne strane, a plućni zalistak je bio začepljen. Liječnici na Rebru su joj pomoću lijekova omogućili da funkcionira, no nakon tjedan dana su vidjeli da lijekovi ne pomažu jer su joj bubrezi već počeli otkazivati”, rekao je Sonjin otac za Index i dodao kako je kardiolog dr. Danijel Dilber potom složio plan oporavka djeteta.

“Rekao je da je situacija teška, ali da će napraviti sve što mogu. Potom je dr. Željko Đurić rekao da će je operirati i tako joj je spasio život, operirao ju je dva puta”, ispričao je Marko.

Sonju pregledao i mađarski liječnik i da je on rekao da bi možda bilo najbolje da ide na transplantaciju, no doktori iz KBC-a Zagreb nisu htjeli odustati. Rekli su da će pokušati popravljati zalistak, što je jako rijetka operacija na svjetskoj razini, a kod nas se još nije izvodila.

No, operacija je uspjela. Sonja, koja sad ima skoro 3 mjeseca i dalje se nalazi na odjelu kardiologije. Iako se oporavlja, vjerojatno će joj trebati još operacija.

“Mi smo u Hrvatskoj prvi put izveli ovu operaciju. Asistirao mi je i pomagao prof. Darko Anić, zbog kojeg sam se i odlučio za kardijalnu kirurgiju, a drugi asistent bez čijih bi stručnih savjeta sve teško išlo bio je dr. Dražen Belina. U ovom slučaju nismo imali izbora, cirkulacija sa shuntom nije funkcionirala, imali smo opciju čekati neonatalno srce koje ili ne bi došlo ili bi stiglo prekasno.

Druga je opcija bila ući u ovu tehnički vrlo kompleksnu operaciju ili pak treća opcija ne napraviti ništa. Odlučili smo se za operaciju. I zadovoljni smo jer je bila uspješna, beba je zasad dobro”, rekao je dr. Đurić za Index, istaknuvši da je to prvi put da se u Hrvatskoj izvala Cone procedure kod tako male djece te da ju je prof. Anić dosad izveo samo kod odraslih.

Inače, zahvat je trajao osam sati.

“Ova operacija koju smo izveli vam je kao da idete uspoređivati tenis i ono kad je Ivanišević osvojio Wimbledon”, zaključio je dr. Đurić.

 

Komentari