BRAVO ZAGREBE! SPOMEN NA RUDIJA: Nikad zaboravljena legenda Domovinskog rata!

skolskaknjiga.hr

Ratni pilot Rudolf Perešin bit će počasni građanin Zagreba.

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini, idući četvrtak 19.  svibnja 2016. godine na 40. redovnoj sjedinici, Zagreb će se zahvaliti legendi hrvatskog ratnog zrakoplovstva – nesretno preminulom Rudolfu Perišinu, za obitelj i prijatelje poznatiji kao Rudi.

Čuveni pilot rođen u mjestu Jakšinec kraj Gornje Stubice, Rudolfovo ime je zapisano u hrvatsku povijest jer je na samom početku Domovinskog rata nakon uzlijetanja prebjegao zrakoplovom JNA u Austriju.

Nikad nećemo zaboraviti 25. listopada 1991. godinu i Rudolfovu hrabrost i odvažnost.

Cijeli je svijet objavio fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 na aerodromu u Klagenfurtu, te prenio njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”. Četiri dana kasnije, Rudolf Perešin se vratio u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu Hrvatske vojske.

Zagrepčani ovim putem odaju pijetet i veliku zahvalnost što nas je čuvao kao dobri anđeo s neba, te tako omogućio da zračni prostor Hrvatske ostane netaknut.

Hrvatska mu je zahvalna: jedan od najvećih aeromitinga posvećen heroju

Perešin je nastradao u operaciji Bljesak 2. svibnja 1995. na borbenom zadatku kod Stare Gradiške, kad je njegov MiG pogođen. Njegovi posmrtni ostatci vraćeni su u Hrvatsku 4. kolovoza 1997., te je 15. rujna 1997. pokopan na Mirogoju uz najveće počasti.

U spomen na preminulog Rudolfa Perešina, od 1997. godine se u Gornjoj Stubici svake godine održava jedan od najvećih aeromitinga u Republici Hrvatskoj pod nazivom “Susreti za Rudija”. U Gornjoj Stubici je 24. lipnja 2004. otvoren spomen-park “Rudolf Perešin” s njegovom statuom i konzerviranim MIG-21. Zagrebački zrakoplovno-tehnički savez Rudolfa Perešina je nazvan u njegovu čast. Bio je uvijek skroman, te je govorio tijekom najtežih trenutaka Domovinskog rata da on nije nikakav heroj, heroji su u Vukovaru i drugim borbenim linijama, a za te dečke i cure nikad neće nitko čuti.

Perišinu u čast od 25. ožujka 1998. godine s ponosom nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Zrakoplovna vojna škola u Zadru.

 

 


Komentari