HEROJ ZA VOLANOM: ‘Pročitao’ prevarante i 80-godišnjoj starici spasio cijelu ušteđevinu

Ivica Vugrinec već pet i pol godina radio kao taksist.

“Žena iz Porezne uprave”, kako se predstavila, nazvala je staricu i objasnila joj da će dobiti povrat poreza, ali uvjet za to je da digne sav novac s bankovnih računa. Po njega bi tada došla “službenica Mirovinskog”, a kasnije bi ih ponovo uplatila na račun 80-godišnjakinje zajedno s povratom porezaSve se odvilo u vrlo kratkom vremenu. Vremešnu vlasnicu kuće nazvala je ‘žena iz Porezne uprave’ i objasnila joj da će dobiti povrat poreza.

Taksist spasio stvar

Ivica Vugrinec taksist je koji je od sigurne prijevare spasio 80-godišnjakinju. Taj 40-godišnjak već pet i pol godina radi kao taksist, a od toga većinu vremena u Cammeu.

“Taj dan, bilo je oko 11.30 sati, kada sam prihvatio vožnju. Nakon što sam odvezao jednog putnika, prema našem protokolu nazvao sam sam novu stranku da potvrdim da dolazim za par minuta. Žena koja se javila rekla je da taksi nije za nju, već da će me na toj adresi čekati jedna starija gospođa. Objasnila mi je gdje moram pozvoniti i pomoći gospođi do auta, te ju odvesti u banku. Nije mi bilo jasno zašto bih trebao ulaziti u tuđu kuću, ali je žena koja je zvala rekla da je sve dogovoreno

Mogla je imati 30-40 godina i djelovala mi je u razgovoru vrlo profesionalno. Na kraju mi je rekla ‘do slušanja’, što mi je čudno zazvučalo. No, nisam u prvi mah previše sumnjao, jer sam pomislio da joj je to ostalo iz neke poslovne komunikacije”, započinje Ivicca svoju priču.

Na prvu nije obratio pozornost na ono što mu je starica pričala

Vozač je prvo poslan na krivu adresu.

“Tada sam stigao na adresu. No, bio mi je očito javljen krivi broj, jer nikoga nije bilo. Kako na tom broju nisam našao stariju gospođu ponovno sam zvao stranku, te mi je objasnila da moram otiću u kuću koja se nalazila u drugom redu.

Konačno sam našao kuću i pozvonio. Vrata mi je otvorila upravo ta starija gospođa. Pitao sam ju je li njoj naručena vožnja za banku i dobio potvrdni odgovor. Odjenula se i krenuli smo prema autu.

Kako je vrlo teško i polako hodala za tih par metara do vozila trebalo nam je nekoliko minuta. Već tada mi je rekla da u banku ide jer su ju zvali iz Porezne uprave i rekli joj da će ju nagraditi nakon što podigne sve novce sa svog računa. U prvom trenutku nisam obraćao pažnju na te njezine riječi jer sam pazio da ju sigurno smjestim u auto”, prepričava taksist.

Starica nema nikog svog

Tijekom vožnje starica je i dalje pričala, a Ivica je postao sumnjičav.

“Krenuli smo prema poslovnici Zagrebačke banke. Tijekom vožnje djelovala mi je sasvim normalno. Bila je svjesna svega. Čak mi je rekla da ne možemo u poslovnicu u koju inače ide jer je u tijeku renoviranje. Uputila me u drugu, koja se nalazila nekoliko ulica dalje.

Još mi je tijekom vožnje pričala kako nema nikoga. Imala je tek sestru koja se nalazi u staračkom domu. Porezna službenica koja ju je zvala rekla joj je da mora isprazniti sve račune, odnosno podići sav svoj novac. Dodala je kako nema nikoga i da bi im, ako treba dala i svoju kuću.

Tada mi je sve postalo do kraja čudno, pa sam, nakon što sam parkirao, odlučio s njom otići u poslovnicu. Osim toga bojao sam se da ne padne, jer je doista teško hodala. Kad smo ušli zamolio samo bankaricu da primi gospođu preko reda kako ne bi morala tamo dugo čekati”, govori.

I bankarica je posumnjala

Službenica u banci očito je već imala posla s ovakvim slučajevima.

“Bankarica je bila ljubazna i pitala je o čemu se radi. Objasnio sam joj kakav je poziv iz porezne uprave dobila gospođa, zbog čega je i ta službenica obratila više pozornosti na nju. Iz porezne su joj, navodno, obećali da će ju država nagraditi ukoliko podigne sav novac.

Kad je to čula, bankarica je reagirala i rekla da su sličan slučaj imali nekoliko dana ranije. Pitao sam zato jel bi bilo pametno da o svemu obavijestimo policiju. Ona se otišla konzultirati s direktorom i odlučeno je da se slučaj prijavi policiji. Uvjeren sam da su u bankama s takvim slučajevima upoznati i da dobivaju na vrijeme sva potrebna upozorenja. Vjerojatno je u pitanju organizirana grupa.

Odveli smo gospođu do osobnog bankara da pričeka policiju”, priča Ivica.

Pokušao saznati s kojeg je broja zvano

Ivica je pokušao saznati tko ga je zvao.

“Ja sam u međuvremenu naplatio vožnju, te pokušao doći do broja s kojeg je naručena njezina vožnja. Međutim, nisu mi ga mogli reći zbog zaštite privatnosti, odnosno osobnih podataka. To se može samo na zahtjev policije ili tužiteljstva. Ja sam u banci ostavio svoje podatke i nastavio raditi.

Dva sata kasnije zvali su me iz policije da dam iskaz. Otišao sam u postaju nakon smjene. Dočekao me jedan inspektor i odveo u kancelariju, a ubrzo su došla još trojica njegovih kolega. Svaki od njih mi je pružio ruku i rekao: ‘Svaka čast na dobrom djelu’.

Bilo mi je drago da sam uspio sudjelovati u nečem dobrom. I kada sam odlazio jedan policajac je dobacio: ‘Eh, da su svi ko vi, bilo bi barem 70 posto manje prijevara’.”, kaže Ivica.

‘Svaki normalan čovjek reagirao bi kao ja’

Ivica ne vidi ništa herojsko u svom djelu.

“Meni je u stvari to što sam napravio normalno. Ovu gospođu je očito netko dobro provjerio prije nego što ju je odlučio prevariti. Jer, na prvi pogled nije djelovala imućno, niti je njezin dom bio luksuzan. Netko je ipak došao do informacija o novcima na njezinom računu i odlučio ju prevariti, no tu sam se našao ja”, priča Vugrinec.

“Uvjeren sam da bi svaki normalan čovjek reagirao kao i ja. Krećem od sebe, jer ne želim da se takva stvar ikome dogodi, pogotovo ne nekome meni bliskom”, govori Ivica za Net.hr.


Komentari