HERMAN BOLLE IZGRADIO JE ZAGREB: Njegova kuća u Žerjavićevoj – propada!

en.wikipedia.org

Svoj srednjoeuropski identitet Zagreb u velikoj mjeri duguje proslavljenom, ali i kritiziranom arhitektu Hermanu Bolleu – u nizu zgrada koje je podigao u tada malom provincijskom središtu je i reprezentativna dvokatnica u Žerjavićevoj ulici u kojoj je živio, a koja je danas gotovo prazna i propada.

Povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović, autor monografije i skorašnje izložbe o Bolleu, upozorava kako njegova kuća, kao jedna od vjerojatno najreprezentativnijih stambenih zgrada tog doba u Zagrebu, propada i urušava se, što će se i nastaviti ukoliko se ubrzo nešto ne poduzme, piše dnevno.hr.

Zgrada propada dijelom zbog toga što se ne koristi, no ona je i statički ugrožena jer susjedna parcela, koju je Bolle svojedobno bezuspješno pokušao kupiti, nikada nije izgrađena, rekao je u razgovoru za Hinu Damjanović, koji godinama proučava Bolleovu ostavštinu.

Pitanje je što se uopće može poduzeti u sprječavanju daljnjeg propadanja zgrade, s obzirom na to da je ona u privatnom vlasništvu i vlasnik je dužan brinuti o njezinoj obnovi, a dodatna otežavajuća okolnost je što je u dnu susjedne parcele sada trgovina Billa.

Kuća u Žerjavićevoj 4 odavno nije u vlasništvu Bolleovih nasljednika, nakon njegove smrti 1926. godine prodana je privatnim vlasnicima, potom je prelazila iz jedne u drugu ruku, a danas, kaže Damjanović, u njoj živi samo jedan zaštićeni zajmoprimac, i to u suterenskom, najmanje reprezentativnom prostoru koji je prije vjerojatno bio kućepaziteljev stan.


Podsjetio je da je Bolle tu zgradu, koja je tada bila na samom rubu grada, podigao dvadesetak godina po svom dolasku u Zagreb, 1898. godine. Bila je to stambeno-najamna zgrada u čijem je jednom stanu živio sa suprugom i usvojenom kćeri, dok je ostali prostor iznajmljivao i od toga privređivao.

 

Komentari

loading...