HEP Toplinarstvo ukinulo grijanje zbog neplaćenih računa, HEP Elektra profitirala, MUP-ovi inspektori se smrzavali

Foto: Screenshot

MUP-ovi inspektori deset su mjeseci bili bez grijanja u kompleksu Brodarskog instituta u koji su smješteni još nakon potresa u Petrinji, a zbog grijalica koje su umjesto toga koristili nabijeni su računi za struju, piše Jutarnji list.

Ondje su se našli i ured Civilne zaštite, Hrvatski centar za razminiravanje i Službu za inspekcijske poslove.

HEP Toplinarstvo je zbog dugovanja ukinulo isporuku toplinske energije kompleksu koji je u vlasništvu Brodarskog instituta i to na period od gotovo godinu dana. Grijanje je ukinuto u veljači prošle godine, a vraćeno 21. prosinca.

Električne grijalice

Zaposlenici su se zbog hladnoće grijali električnim grijalicama koje su zbog velike potrošnje povećale iznos računa za struju.

“Grijanje nam nije bilo uključeno zbog duga. Nakon što je dug namiren uključili su nam grijanje. Dobili smo i zadužnicu s kojom se HEP dodatno osigurao” rekla je Marta Pedišić Buča, voditeljica Sektora pomorske tehnologije u Brodarskom institutu u kojem je u studenom započela likvidacija.

Naime, država je institutu dala 60 milijuna kuna da namiri svoje obveze prema vjerovnicima kako bi izbjegli stečaj i time državi osigurali zadržavanje vrijednih nekretnina i opreme koji se procjenjuju na 300 milijuna kuna.

Opasnost za skupocjenu opremu

“Mi smo se pokušali zagrijati električnim grijalicama, ali primijetila bih neefikasno. Veći je problem bio očuvati strojeve. Pad temperature može utjecati na njihovu kakvoću, a u prostoriji s bazenom dizala se vlaga jer je voda bila toplija od zraka. Pokušavali smo svašta. Naposljetku smo napravili svojevrsne balone od najlona u koje smo stavili grijalice i tako nastojali zaštititi opremu” rekla je Pedišić Buča.

“U našoj zgradi 2 nalaze se neki od MUP-ovih ureda Civilne zaštite. Premjestili su se ovdje na vlastitu inicijativu nakon petrinjskog potresa. Onda su ušli u ugovorni odnos i iznajmljuju prostor” rekla je Pedišić Buča i nadodala da su zaposlenici MUP-a, navodno, uspjeli dobiti kvalitetnije grijalice s kojima su se donekle uspjeli ugrijati.

“Uz to je i lakše zagrijati urede u kojima se oni nalaze. Dok je s druge strane, velike hale naprosto nemoguće, ma koliko god grijalica koristili” rekla je.

Tako su za struju morali izdvojiti 50 posto više novca nego uobičajeno. Dakle, HEP Toplinarstvo je onemogućavanjem grijanja povećalo iznos koja tvrtka u likvidaciji i s dugovima na računu, mora isplatiti njihovoj sestrinskoj firmi – HEP Elektri.
Iz HHEP-a su se očitovali za Jutarnji list.

HEP-ov odgovor

HEP Toplinarstvo d.o.o. je zbog kontinuiranog dugovanja obustavilo isporuku toplinske energije krajnjem kupcu Brodarski institut d.o.o., sukladno odredbama Općih uvjeta za isporuku toplinske energije. HEP Toplinarstvo je krajnjem kupcu ponudilo obročnu otplatu dugovanja te je s istim potpisan Sporazum o dinamici izmirenja dospjelih obveza za isporučenu toplinsku energiju. Međutim, iako smo krajnjem kupcu izašli u susret nije se pridržavao uvjeta Sporazuma te smo bili primorani izvršiti obustavu toplinske energije. Nakon što je krajnji kupac podmirio cjelokupno dugovanje ponovno smo počeli s isporukom


Komentari