Hebrang: ‘Ovo je najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane Zorana Milanovića’

FOTO: HRT

Andrija Hebrang podnio je neopozivu ostavku na članstvo u Hrvatskom generalskom zboru jer je, smatra, Zbor odustao od svojih principa i izvijestio ga da se neće javno oglasiti na, ustvrdio je, najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane Zorana Milanovića.

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang, pričuvni general bojnik Hrvatske vojske, uputio je u subotu pismo predsjedniku HGZ-a generalu zbora Pavlu Miljavcu u kojemu stoji da je podnio neopozivu ostavku na članstvo u Zboru.

Zbor odustao od čuvanja istine o hrvatskoj obrani

Kao razlog Hebrang navodi “višekratno kršenje Statuta Zbora i temeljnih principa zbog kojih je Zbor osnovan i zbog kojih je postao njegov član”.

Istaknuo je kako je jedna od glavnih obveza Zbora čuvanje istine o hrvatskoj obrani tijekom srpsko-crnogorske agresije te čuvanje ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja.

“Na žalost, Zbor je odustao od tih principa i upravo ste me izvijestili da se neće javno oglasiti na najteže blaćenje legalne braniteljske postrojbe HOS-a od strane Zorana Milanovića”, ocijenio je.

Za Hebranga, reakcija predsjednika Milanovića “puna mržnje s kojom traži da se baci ploča poginulim HOS-ovcima do sada je najteže prljanje imena jedne braniteljske jedinice i to od čovjeka koji je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske”.

“Najteže je to što uvreda dolazi iz usta čovjeka koji se nije uključio u obranu Republike Hrvatske i sramotno povezuje branitelje s davno propalim režimom, a oni su krenuli u obranu i žrtvovali svoj život za našu slobodnu hrvatsku državu”, stoji u Hebrangovu pismu Miljavcu.

Hrvatski narod opetovano optužen za nekadašnje zločine

Hebrang je ocijenio da “Milanović opetovano optužuje hrvatski narod za nekadašnje zločine, a ni jednom riječju ne spominje nekoliko stotina tisuća pobijenih bez suda nakon II. svjetskog rata od ruke njegove komunističke partije.”

Ustvrdio je da “Milanović pokreće ustašizaciju Domovinskog rata umjesto fašizacije mirnodopskih komunističkih zločina”.

Hebrang smatra kako bi “barem predsjednik države trebao zagovarati pomirbu temeljenu na povijesnim činjenicama i dokazima, a ovako tjera vodu na mlin onih koje smo porazili devedesetih a sada dižu glave i ponavljaju stare laži o hrvatskom narodu”.

“Nećemo mu dozvoliti da to radi preko mrtvih hrvatskih branitelja! Osobno sam, kao čelnik ratnoga saniteta, svjedočio njihovim ranama i gledao njihova mrtva tijela koja su žrtvovali za svoju Domovinu”, istaknuo je Hebrang i dodao kako “zna da to ne može razumjeti netko tko je izbjegao obavezu služenja obarni zemlje”.

Hebrang je ocijenio da HGZ nije više puta “reagirao na očite mržnje prema utemeljiteljima slobodne hrvatske države”.

S tim u vezi, spomenuo je, kako je izostala reakcija Zbora na izbacivanje biste dr. FranjeTuđmana iz Ureda Predsjednika, kao i na “njegovu trosatnu bitku s članovima za javnu objavu kritike gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je htio odlikovati načelnika OZNE za Zadar, Budimira Lončara”.

“Najnovija i najteža protuustavna kleveta legalnih jedinica Hrvatske vojske zahtjevom da se baci ploča s imenima njihovih poginulih članova kulminacija je uništavanja vrednota briljantne pobjede Hrvatske vojske protiv srpskog agresora”, istaknuo je.

Zaključio je da je, nakon što ga je Miljavac izvijestio da većina članova Zbora odbija javno osuditi Milanovićev čin, iako su njegovu izjavu osudile skoro sve braniteljske udruge pa i ministri generali Krstičević i Medved, “shvatio da mu više nije mjesto u Udruzi koja je skrenula sa svoga svetog puta zaštite hrvatskih branitelja”

Hebrang je i zapitao – “Što bi na sramotnu odluku HGZ-a rekli naši utemeljitelji, predsjednik Tuđman i ratni ministar obrane Gojko Šušak” i ustvrdio “ako ne pred preživjelim braniteljima, morat ćete se opravdati pred njima kada kucne trenutak istine”.


Komentari