HDZ I MIKULIĆ OKRENULI LEĐA: ‘Zagreb više neće voditi Bandić, već povjerenik’

Komentar Andrije Mikulića uoči 47. sjednice Gradske skupštine o rušenju Bandića.
Intervju za 24sata live Andrije Mikulića, šefa zagrebačkog HDZ-a i predsjednik Gradske skupštine koji je objasnio zašto HDZ neće podržati proračun Milana Bandića za 2017. godinu.

>>>‘TAJNI PLAN’ ZA RUŠENJE BANDIĆA? Zastupnici će rušiti prijedlog proračuna

>>>BANDIĆ OVOM ČOVJEKU PREPUŠTA ZAGREB: Ušao je na mala vrata, a sada mu se smješi gradonačelnička pozicija

Prvo čitanje

Mikulić je kazao kako je danas je prvo čitanje i radi se o tome hoće li se ili neće donijeti zaključak o prethodnoj raspravi.

“Dakle, sve ono što je diskutirano i razgovarano na radnim tijelima i sve što će bit na Skupštini, trebalo bi se donijet ili ne donijet zaključak o toj prethodnoj raspravi, obvezat gradonačelnika do kojeg roka na ta pitanja mora dati odgovor. Ono što je nama do danas prezentirano nije nešto što bi išlo u smislu razvoja Grada, nije prijedlog razvojnog proračuna nego prijedlog proračuna za održavanje, ja bih rekao tekuće održavanje.”

Ovo je, kaže Mikulić, isključivo prijedlog gradonačelnika, odnosno njegove nezavisne liste. Kaže da se gradonačelnik ni s kim od klubova se nije konzultirao oko proračuna za 2017. godinu.

Mikulić kaže da Bandić kao da odgovara na sve što ga se ne pita, a prošle godine je proračun bio 7,3 milijardi i tada se nije obistinilo sve što se obećalo. Napomenuo je da je 20. prosinca je drugo čitanje i ne želi projicirati što će sve dotad događati.

‘Bandić nema vremena popraviti stvari’

Mikulić kaže da, poznavajući Bandića, vjeruje da ga velik ljudi kroz tu prizmu gleda.

“Možda će on pokušati neke stvari ispraviti, no mislim da je za to do 20. prosinca premalo vremena. Nadalje, ukoliko se na dan drugog čitanja dogodi da se ne izglasa proračun za 2017, onda predsjednik Gradske skupštine do kraja godine u roku 8 dana saziva novu sjednicu gdje se ide na prijedlog odluke o privremenom financiranju. Ukoliko ni ta odluka ne bi prošla, tada Vlada imenuje povjerenika, nemamo gradonačelnika ni Skupštinu, sve je raspušteno i povjerenik tada vodi Zagreb”, objašnjava Mikulić.

Partnerski odnosi s bilo kojom strankom

Što se tiče njihovog stajališta što se tiče Bandića, čvrsto se istog drže i smatra da je to najrealnija opcija.

“Mi smo vjerodostojni i imamo svoj stav kojeg se držimo. Taj proračun koji smo spomenuli potpuno je suprotan onome što se obećalo i 2016. Znate da je gradonačelnik sklon dat obećanja u smislu proračuna i onda ne izvrši ono što je integrirano putem amandmana u proračun. Što se tiče povjerenja, imamo partnerski odnos s bilo kojom strankom u Gradskoj skupštini, odnosno podržat ćemo sve, neovisno s koje strane dolaze, a koji će predlagati proaktivno u interesu stanovniku. Ne bih tu radio razliku između Nezavisne liste gradonačelnika i neke druge stranke”, kazao je Mikulić.

Što se HDZ-a tiče, Mikulić kaže da mu je svejedno koliko će biti kandidata, te da je HDZ krenuo u ozbiljnu trku i kane pobijediti na lokalnim izborima.

Na pitanje hoće li se kandidirati za gradonačelnika, odgovorio je da ne želi raditi pritisak na HDZ tko je kandidat i kada će izaći u javnost, već će za to odabrati pravi trenutak.

>>>PROPADA LI POLITIČKA TRGOVINA? Mikulić oštro po Bandiću: ‘Ne radi u skladu sa zakonima Hrvatske!’

Odnos Bandić-Mikulić

Sličan se scenarij dogodio već prošle godine kada je Mikulić stajao iza Bandića i spašavao ga.

Podsjetimo, gradonačelnikova kula od karata, počela se urušavati prilikom javnog istupa Zrinke Paladino povodom afere Cvjetni. Paladino je tada izjavila da je slična situacija i s Britanskim trgom, a ista je pozvana i na razgovor u sjedište Uskoka, na kojem je bilo razgovora o projektu na Maksimiru.

“Imam apsolutno povjerenje u nadležna tijela koja se bave ovim slučajem.”, kaže Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine i čelnik zagrebačke podružnice HDZ-a. Podsjetimo, nakon ostavke Darinka Kosora, špekuliralo se o političkoj trgovini gradonačelnika i zagrebačkog HDZ-a.

Spašavajući Bandića od prijevremenih lokalnih izbora, podizanjem ruku za gradski proračun 2016., ova HDZ-ova podružnica dala je signal za dobre međusobne odnose Milana Bandića i Andrije Mikulića. Bandić im je uslugu velikodušno uzvratio, davši svoju potporu na parlamentarnoj razini ,ovoj političkoj stranci i njihovom tadašnjem predsjedniku,Tomislavu Karamarku.

Nakon Kosora, Andrija Mikulić zasjeo je u fotelju predsjednika Gradske skupštine, a dobri odnosi ovog dvojca nastavili su se. Mikulić je Bandića kritizirao s oprezom i nametnuo tezu da se sprema zauzeti mjesto čelnika Zagreba, pružajući tako priliku Bandiću da se s istog mjesta povuče manje crvenog obraza.

“Mi smo u partnerskom odnosu s Milanom Bandićem. Ali ne samo s njim, nego sa svima i podržati ćemo uvijek sve što je u interesu Zagrepčana. Bilo koji projekt, s koje god strane dolazi. A sve ono što nije, to nećemo podržati. Mi se zalažemo za legalitet. Bandić ne radi u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, dakle, definitivno mora odgovarati.”, ruši ovu tezu Mikulić.

>>TAJNI DOGOVOR BANDIĆA I KARAMARKA: Andrija Mikulić na čelu Gradske skupštine?

>>>‘TAJNI PLAN’ ZA RUŠENJE BANDIĆA? Zastupnici će rušiti prijedlog proračuna

>>>BANDIĆ OVOM ČOVJEKU PREPUŠTA ZAGREB: Ušao je na mala vrata, a sada mu se smješi gradonačelnička pozicija


Komentari