HDZ će u zagrebačkoj Gradskoj skupštini glasati za promjenu imena Trga maršala Tita

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Stav HDZ-a o mogućem preimenovanju Trga maršala Tita.

HDZ će u zagrebačkoj Skupštini glasovati za promjenu imena Trga maršala Tita, izjavio je premijerov savjetnik i član Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, javlja HRT.

Podsjeća da je HDZ prvi predložio preimenovanje toga trga još 1990-ih, te kaže da će glasovati za promjenu imena bez obzira na to uputi li taj prijedlog  gradonačelnik ili lista Brune Esih. HDZ ne želi kampanju za referendum o tom pitanju jer bi on produbio podjele u društvu.

I predsjednik Vlade Andrej Plenković i Sabora Gordan Jandroković na upit novinara rekli su kako je stav HDZ-a o tom pitanju odavno poznat te da je promjena imena trga izvorno HDZ-ova ideja.

‘Siguran sam da će trg biti preimenovan’

Na pitanje o tome kakav će savjet dati predsjedniku HDZ-a o pozivu Brune Esih uvjet suradnje Milanu Bandiću bude odluka zagrebačke Gradske skupštine o preimenovanju Trga maršala Tita, Mario Kapulica, savjetnik Andreja Plenkovića, odgovorio je u intervjuu za Novi list:

“Ne mogu javno reći što savjetujem predsjedniku HDZ-a. Mogu, međutim, ponoviti da HDZ želi završiti ideološke podjele. Ne može 2017. ključno pitanje biti kakav će naziv nositi taj trg. Naravno da sam protiv referenduma o tome i da se na ulice izvede dva ideološki suprotstavljena tabora koji se spore treba li to ime zadržati ili ne. To bi bilo duboko pogrešno i samo bi raspirivalo ideološke podjele, iako ime trga u osnovi nije čisto ideološko pitanje.

Tito je bio nositelj jednog nedemokratskog, totalitarnog i u mnogim segmentima zločinačkog poretka, ali apsolutno sam protiv neodgovornih političkih vratolomija. Bruna Esih nastavlja voditi kampanju čiji je jedini sadržaj bilo pitanje tog trga, ali siguran sam da će trg biti preimenovan. Očekujem da će tu odluku donijeti Gradska skupština”, izjavio je Kapulica u razgovoru koji je i HDZ prenio na svom službenom portalu.

Međutim, predsjednikov savjetnik nije odgovorio na izravno pitanje o žurnoj promjeni koju traže Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Tuđman se protivio promjeni imena Trga

Novinar Dražen Ciglenečki podsjetio je Kapulicu da je Tuđman bio izričito protiv preimenovanja Trga maršala Tita, te zaključio kako bi promjena imena trga bila zapravo detuđmanizacija.

“Na prvom saboru HDZ-a Tuđman je rekao da se mi Hrvati pozivamo na antifašizam, ZAVNOH i Titov federalizam, iz kojeg izvlačimo pravo hrvatskog naroda na vlastitu državu, ali i da su to gotovo jedine pozitivne činjenice titoizma i da mi Hrvati nemamo nikakav razlog čuvati kult Titove ličnosti”, smatra Kapulica.

To je govor publici u kojoj je bilo i puno hrvatskih emigranata. Tuđman se u niz navrata tijekom svojeg desetogodišnjeg predsjedničkog mandata iznimno pozitivno izražavao o Titu i spriječio je preimenovanje njegovog trga, napomenuo je novinar.

Kult Titove ličnosti

“Zato što je procjenjivao što je u tom trenutku korisno za hrvatsku državu i znao je što bi u tom trenutku za Hrvatsku značilo preimenovanje Titovog trga ili brisanje ZAVNOH-a iz preambule Ustava. Rekao sam da HDZ vjerodostojnost dokazuje procjenjujući koja je u datom trenutku odluka najkorisnija za hrvatsku državu i narod”, odgovorio je Kapulica.

Želite li reći da bi Tuđman danas, u skladu s trenutkom i interesima države i naroda, bio za promjenu naziva Titovog trga, glasilo je iduće pitanje.

“Na tragu njegove tvrdnje da mi Hrvati nemamo niti jedan razlog njegovati kult Titove ličnosti”, zaključio je Kapulica.


Komentari