Hasanbegović za Zagreb.info: ‘Financijska politika Grada je katastrofalna’

FOTO: N1

Uoči sjednice Gradske skupštine, u četvrtak, 26. listopada porazgovarali smo s gradskim zastupnikom Neovisnih Za Hrvatsku, Zlatkom Hasanbegovićem koji je prokomentiurao za Zagreb.info nekoliko ključnih točaka sutrašnjeg Dnevnog reda.

Pod povećalom javnosti ovih je dana rasprava o “Lex šerifu” koja je pred zastupnicima na inicijativu oporbenih klubova u Gradskoj skupštini.

Podsjetimo, oporba predlaže Gradskoj skupštini da usvoji zaključak kojim se protive predloženom ukidanju odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika, ako u zakonom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun, odnosno odluku o privremenom financiranju, s obrazloženjem da općinski načelnici, gradonačelnici i župani postaju praktički nesmjenjiv.

Jutarnji list je u utorak objavio kako će Neovisni za Hrvatsku podržati ovaj zaključak uz konstataciju kako se radi o “udaru na Bandića i nevjerojatnoj koaliciji”.

“Izjašnjavanje o tome nije u nikakvoj uzročno-posljedičnoj vezi sa skupštinskom većinom i odnosima u Gradskoj skupštini”, kazao je Hasanbegović dodavši kako će Neovisni i u Saboru biti protiv prijedloga ovog Zakona.

Na Dnevnom redu će se u četvrtak naći i prijedlog rebalansa proračuna koji nije prošao niti jedan skupštinski Odbor. Naime, ovim izmjenama i dopunama proračuna kapitalna se ulaganja za gradnju i renovaciju vrtića, škola, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova sa 312 smanjuju na 222 milijuna kuna. Rebalansom se smanjuje i stavka za Sljemensku žičaru s 50 milijuna kuna na samo 5 milijuna kuna i time odgađa projekt.

S druge strane, povećavaju se stavke za plaće, doprinose, naknade na plaću, pri čemu deset gradskih ureda ovim rebalansom proračuna povećava plaće za zaposlene u svojim uredima, a jedan od tih ureda u kojem je najveće povećanje plaće je ured gradonačelnika. Od ukupno 11 milijuna kuna koliko se rebalansom predviđa za plaće zaposlenika gradskih ureda, čak 4, 5 milijuna otišlo bi u ured gradonačelnika.

“Pričekajmo amandmane, no ono što mogu reći jest da je ovaj rebalans katastrofalan. Ne samo da se smanjuju sredstva za obrazovanje, školstvo, smanjuju se za sve. to je smao pokazatelj na koji način se vodi Grad”, kazao je Hasanbegović dodavši pri tom da su nova zaduživanja Grada koja se će se također naćin na sutrašnjem Dnevnom redu odraz katastrofalne financijske politike.

 


Komentari