Hasanbegović: ‘U Zagrebu pokušavate oživjeti dio Jugoslavije’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjem sastanku Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova odlučivalo se treba li svoje mjesto u gradu dobiti Ivo Lolo Ribar, 10. zagrebački korpus, 8. svibanj 1945., Crvena armija ili Aleksandar Ranković.

Odbor nije prihvatio oporbene prijedloge za preimenovanjem ulica, a sama sjednica prošla je u burnoj raspravi oko postojanja predlagatelja Antifašističke incijative Hrvatske. Na dnevnom redu pete sjednice Odbora bilo je pet prijedloga. Tri je predložio gradski zastupnik Renato Petek, jedan Udruga Antonio Janigra i jedan Rade Matić iz sporne Inicijative, piše Jutarnji. No, na raspravi nije bio prisutan predlagatelj, a tražilo se imenovanje Ulice Crvene Armije i Ulice Aleksandra Rankovića.

Gradska zastupnica Rada Borić iz Radničke fronte rekla je da ta Inicijativa ne postoji, da o njoj nema podataka, nikakve adrese i pravne osobnosti, te da je riječ o provokaciji.

“Prijedlog je podržao Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku, a sve kako bi osporio druge prijedloge pa su zato i izmislili nekog Radu Matića.Možemo i mi tražiti nekoga da trola, ali nismo takvi”, kazala je Borić i zatražila da se ta točka izbaci iz dnevnog reda. Podržao ju je HDZ-ov zastupnik Ivan Čelić, no većina je glasala za ostanak dnevnog reda, a kasnije je taj prijedlog jednoglasno odbačen.

Gradski zastupnik Renato Petek iz Naprijed Hrvatska obrazložio je preimenovanje Prilaza baruna Filipovića u Park Ive Lole Ribara, dio Donjeg Grada u Ulicu 8. svibnja te dio Ulice Trnsko u Ulicu 10. zagrebačkog korpusa s namjerom da se održi sjećanje na oslobođenje Zagreba 1945. godine. Međutim, Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora, rekao je kako su takvi prijedlozi provokacija,piše Jutarnji.

“Ovdje se radi o revolucionarnom pokušaju oživljavanja dijela Jugoslavije i to nećemo dopustiti. Ovom sjednicom sam vam htio pokazati da ovakvi prijedlozi neće biti nikada prihvaćeni te da sve dok ja presjedam neće više biti ni uvršteni na dnevni red Odbora. Sve ovo zvuči mi kao “časovi istorije” koje je moj naraštaj redovito u školi morao slušati od oficira iz garnizona JNA”, kazao je Hasanbegović.

Na kraju su se članovi odbori jednoglasno složili samo oko toga da se ime talijanskog glazbenika Antonia Janigra uvrsti u Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba.

Predloženo je da se ulice Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Jurja Žerjavića, Baruna Trenka i Pavla Hatza preimenuju u 8. svibnja 1945., prilaz baruna Filipovića u ulicu Ive Lole Ribara, dio ulice Ivana Trnskog u trg 10. zagrebačkog korpusa, dok se za ulicu Crvene armije i ulicu Aleksandra Rankovića tražilo da se uvrsti u fond imena, piše Večernji.


Komentari