HAKERSKI NAPAD. Zagrebačkoj Traumatologiji srušen sustav

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hakeri su sredinom prosinca napali sustav Klinike za traumatologiju u Zagrebu.

Srušili su sustav s radiološkim podacima pacijentima među kojima su bile i rentgenske slike. Tako pacijenti nisu mogli dobiti slike svojih lomova.

“Zbog napada virusom, imali smo problem pada sustava na starom serveru gdje su se pohranjivali radiološki podaci, potvrdili su za 24 sata iz zagrebačke bolnice. Sve su prijavili policiji

“Slomio sam ruku te nakon što sam dobio otpusno pismo zatražio sam rentgensku sliku. U bolnici su mi kazali da mi ju ne mogu dati jer im je sustav pao, odnosno da ih je netko hakira” izjavio je jedna od pacijenata.


Pad sustava potvrdio  je i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice doc.dr.sc. Mario Zovak, dr.med.

– U Klinici za traumatologiju nije pao bolnički informativni sustav i nisu nestali podaci o liječenju pacijenata. Istina je da smo imali problem pada sustava na starom serveru gdje su se pohranjivali radiološki podaci, radi napada virusom, ali svi su podaci spašeni iz backupa i prebačeni na novi server. Slučaj je prijavljen policiji radi utvrđivanja načina upada virusom kako bi se, ubuduće, od istog zaštitili” rekao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice za 24 sata.

“U prvih 10 mjeseci ove godine evidentirali smo 1504 kaznenih djela, protiv računalnih sustava, programa i podataka u odnosu na 1171 kaznenih djela u istom razdoblju prošle godine”, kazali su u policiji.

Hrvatska je druga u svijetu po broju hakerskih programa koji zaključaju računalo.

 

Komentari