HAKERI NAPALI NAŠE MINISTARSTVO: ‘Poduzima ekstenzivne i sve zakonske propisane mjere za zaustavljanje napada’

FOTO: MORH

Izvora iz MORH-a tvrdi kako je hakerskim napadom ciljano oko tristotinjak mailova, od kojih je oko 80 strogo povjerljivih mailova te oko 30 mailova koji se odnose na VSOA-u, piše otvoreno.hr

Iz Ministarstva obrane nisu potvrdili da su predmet napada bili povjerljivi mailovi i mailovi vezani uz VSOA-u, ali su ipak rekli da je se u ‘MORH-u intenzivno radi na podizanju sposobnosti za ovu vrstu prijetnji’ te da su ‘upravo te sposobnosti omogućile pravovremenu reakciju na kibernetičke napade na servis javne elektroničke pošte koji koristi Ministarstvo obrane’.

Iz MORH-a tvrde da je navedeni servis namijenjen za postupanje i razmjenu neklasificiranih podataka, odnosno da nije namijenjen za razmjenu i postupanje s klasificiranim odnosno tajnim i osjetljivim podacima. Vezano uz hakerski napad iz MORH-a su još dodali:

“Ministarstvo obrane kod svakog pokušaja kibernetičkog napada, poduzima ekstenzivne i sve zakonske propisane mjere za zaustavljanje napada, uspostavljanje kontrole nad podacima i oporavak sustava te otklanjanje i sprječavanje posljedica kibernetičkog napada. Kibernetičke prijetnje danas predstavljaju jedan od najvećih izazova. MORH poduzima sve suradnje za rješavanje ovog kompleksnog područja, izgradnju svijesti o opasnostima u kibernetičkom prostoru te teži najboljim rješenjima za ostvarivanje kibernetičke sigurnosti”, piše Nacional.


Komentari