HAC objavio nove cijene za autoceste: Provjerite koliko će vas koštati vožnja do mora

commons.wikimedia.org
“Od petka, 15. lipnja u 00:00:00 sati do 14. rujna  23:59:59 sati , uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) . Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i  za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila  se ne primjenjuje.

U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% .

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. U ukupnom prometu vozila najveći  udio  vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima”, priopćili su iz HAC – a.

Tako će vas vožnja osobnim automobilom od Zagreba do Splita koštati 199 kuna, dok je redovna cijena 181 kunu.

Podsjetimo, skupini vozila IA pripadaju motocikli, motorni tricikli i četverocikli; skupini I pripadaju motorna vozila s dvije osovine visoka do 1,9 metara; skupini II pripadaju motorna vozila s dvije osovine visine iznad 1,9 m kojima najveća dopuštena masa ne prelazi 3500 kg i motorna vozila s dvije osovine visine ispod 1,9 m koja vuku priključno vozilo.

Skupini vozila III pripadaju motorna vozila s dvije ili tri osovine, najveće dopuštene mase preko 3500 kg; motorna vozila s dvije osovine, najveće dopuštene mase preko 3500 kg koja vuku priključno vozilo s jednom osovinom i motorna vozila s dvije osovine, najveće dopuštene mase preko 3500 kg koja vuku priključno vozilo (broj osovina i visina priključnog vozila nisu presudan faktor za kategorizaciju).

Skupini vozila IV pripadaju motorna vozila s četiri ili više osovina, najveće dopuštene mase preko 3500 kg; motorna vozila s dvije osovine, najveće dopuštene mase preko 3500 kg koja vuku priključno vozilo s dvije i više osovine i motorna vozila s tri osovine, najveće dopuštene mase preko 3500 kg koja vuku priključno vozilo.

Komentari

Komentari