‘GURNUO MI JE JEZIK U USTA’ Svjedočanstva studentica o profesoru kojeg je Boras nagradio

FOTO: vijesti.hrt.hr

Objavljena su svjedočanstva studentica koje je seksualno uznemiravao profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. O svemu je obaviješten i rektor Damir Boras, ali nije poduzeo ništa, već je optuženom profesoru dodijelio počasnu titulu.

Na direktnu Borasovu inicijativu optuženi je dobio počasnu titulu profesor emeritus iako je njegov odsjek na fakultetu bio protiv toga. U međuvremenu oglasile su se tri bivše studentice koje su prenijele svoja iskustva sa istim profesorom. Neka od tih svjedočanstava sežu do razdoblja prije petnaestak godina.

“Nakon jednih konzultacija u njegovom kabinetu, pozdravljali smo se, još nešto dogovarali na samim vratima zatvorenog kabineta i onda me primio za lice, povukao i uvalio mi jezik u usta. Rekla sam mu da moram ići, da me čeka dečko, izjurila sam van i izvan sebe nazvala kolegicu koja je istovremeno pisala diplomski kod njega. Bila sam u tolikom šoku jer mi je bilo nevjerojatno da se tako nešto može dogoditi”, ispričala je jedna bivša studentica za Telegram.

Nije ništa prijavila jer je bila uvjerena da na fakultetu postoji klima koja odobrava takvo ponašanje. Na iduće je konzultacije sa sobom povela dečka, ali ni to nije zaustavilo uznemiravanje.

“Primaknuo se k meni i primio me za koljeno. Maknula sam njegovu ruku i rekla mu da mislim da to nije primjereno ponašanje. Na to mi je rekao da se slaže i da ćemo dalje biti profesionalni”, kaže bivša studentica.

Druga studentica također je ispričala svoje iskustvo koje je nešto novijeg datuma. Ponudio joj je “usavršavanje znanja” van fakulteta i neprimjereno ju dodirivao.

“Odbila sam i odmaknula se od njega. Počeo je govoriti da moram znati kako je on jako utjecajan na fakultetu te ukoliko bi se družili mimo faksa, da bi mi omogućio akademsku karijeru. Da je prava šteta ne iskoristiti moje potencijale. Odbila sam. Nagnuo se i na silu me poljubio u čelo i pokušao poljubiti na usta na što sam se ustala kako bi izašla van i uzela indeks s njegovog stola”, ispričala je.

Treću studenticu dotični je profesor pozvao na konzultacije kod kuće. Iako joj je bilo neugodno, odazvala se i povela prijatelje.

“Cijeli sam ga tjedan tražila da imamo konzultacije na faksu. Stalno je to odugovlačio i razvlačio, sve dok mi nije rekao da dođem kod njega doma u petak, dan uoči mog putovanja. Ja sam se tresla. Ja sam njemu na ulazu, kad mi je otvorio vrata, rekla profesore, meni je jako nelagodno što sam ja morala ovdje doći i dolje me čeka dečko. On me na to nonšalantno pogledao i rekao kolegice, ne razumijem, pa to ste vi tražili doći ovdje, niste mogli doći na konzultacije, ovo je jedini način”, ispričala je.

Studentice navode da nije riječ samo o jednom profesoru, već i njegovom kolegi. Riječ je o profesoru s istog odsjeka koji još uvijek aktivno predaje. Također navode da su se opisani incidenti najčešće događali u profesorskim kabinetima, nadomak ostalim studentima i profesorima.


Komentari