GUBI LI ZAGREB TITULU POŽELJNE TURISTIČKE DESTINACIJE? Usporedili smo cijene i otkrili o čemu turistički djelatnici šute

Ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Isplati li se otići na city break u Zagreb, pitanje je to koje muči mnoge zagrebačke iznajmljivače. Nedavno smo na našem portalu objavili podatke koji pokazuju da je broj stanova za najam u Zagrebu na najvećem svjetskom servisu za iznajmljivanje i unajmljivanje smještaja Airbnb od prvog kvartala 2019. do danas pao od 3.808 stanova u prvom kvartalu 2019. do 2.638 stanova danas. Riječ je o padu višem od 30 posto.

U vremenu rekordne inflacije kada mnogi naši građani smišljaju kako pokrpati rupe u kućnom budžetu, taj podatak posebno zabrinjava. Iako je i u Zagrebu bilo dosta profesionalnih iznajmljivača, dosta onih koji su iznajmljivali stanove na Bookingu i Airbnbu su imali samo jednu nekretninu, uglavnom naslijeđenu od roditelja, kojom su krpali svoj obiteljski budžet. Gubitak primanja za te iznajmljivače znači i manje novca za trošenje, a to znači manje novaca frizerima, kozmetičarima, kazalištima, trgovinama….

Odgovor na pitanje zašto je tako odlučili smo potražiti na Booking.com, jednom od najvećih portala za iznajmljivanje na svijetu.

Ako ukucamo u tražilicu Zagreb, od 25. do 28. u zagrebačkim hotelima možete naći smještaj od 1.317 kuna za hotel s dvije zvjezdice do 4.143 kune za hotel s 4 zvjezdice.

Odete li na te iste datume u Rim, proći ćete još i malo jeftinije. Hotel s tri zvjezdice za tri noćenja platiti ćete 1.132 kune. Kad se tome doda vrhunski javni prijevoz, brojni jeftini letovi prema glavnom gradu Italije i hrana u restoranima čija je cijena u rangu s onima u Zagrebu, nije čudo kako.

U Istanbulu ćete proći još i jeftinije. Tamo ćete hotel s tri zvjezdice s dobrim ocjenama platiti već od 600 kuna. Kada tome dodate iznimno jeftinu hranu i u ovom trenutku više nego povoljnu tursku liru, nije nikakvo čudo što je ovaj grad na dva kontinenta postao omiljena city break destinacija mnogih Europljana. U turskom gradu za male novce mogu uživati u luksuzu koji bi na zapadu platili nekoliko puta više.

U Pragu hotel od tri zvjezdice za taj vikend možete možete naći od 1.000 kuna. Od pada Berlinskog zida, Prag je postao jedna od najpopularnijih city break destinacija u Europi što se vidi i po broju smještajnih objekata. Grad s 1,3 milijuna stanovnika na Booking.com ima 485 hotela i 471 apartman, dok Zagreb, grad s nešto više od 800 tisuća stanovnika ima 54 hotela i 638 apartmana.

Budgetom sličan Zagrebu je Beč gdje smještaj u lancu hotela Ibis možete naći za 1.270 kuna. U Bratislavi za 1.000 kuna u tom razdoblju možete unajmiti apartman od 35 četvornih metara s kuhinjom, spavaćom sobom i kupaonicom.

Uglavnom, brojke Zagrebu ne idu u korist, osobito zato što smo prometno lošije povezani od većine europskih metropola, a cijene su nam slične ili više od konkurencije. Vrijeme je da se pogleda što nudi konkurencija kako ne bi brojke počele padati. Turistima treba ponuditi više sadržaja, ako ne želimo da umjesto na city break u Zagreb, odu u neku drugu europsku metropolu.


Komentari