GSKG Zbog krivog naplaćivanja računa oštetili Grad Zagreb za višemilijunski iznos!

Foto: Screenshot

Građane je prošli mjesec u poštanskom sandučiću zatekla neočekivana uplatnica. Grad Zagreb bio je naveden kao primatelj, a iznosi su se kretali od 20 do 35 kuna.

Uz uplatnicu su dobili i objašnjenje u kojem stoji da moraju platiti uređenje voda, narodski rečeno slivne vode, a naplaćuju im se zaostaci za objekt uz njihovu nekretninu, primjerice garažu, za koji dosad nisu plaćali naknadu. A to nisu radili jer su iz Grada nekoliko godina pogrešno tumačili Uredbu o visini naknade za uređenje voda pri obračunu računa, čime su nanijeli višemilijunske štete gradskoj blagajni, piše Jutarnji list.

Revizija

Krajem 2021. godine Hrvatske vode provele su reviziju u kojoj su otkrivene nepravilnosti pri naplati računa, na što su upozorile i Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo. GSKG je nakon upozorenja promptno reagirao i pokrenuo naplatu zaboravljene naknade.

Zbog toga je izdan zaostali račun za 2021. čime je uplatnicu dobilo 72 tisuće ljudi koji su uplatili 2 milijuna kuna.

Iz Grada kažu kako se praksa neispravnih obračuna ponavljala godinama, no nisu rekli koliko dugo. No, ako je suditi prema iznosu koji su namirili ovogodišnjim zaostacima, blagajna metropole siromašnija je za više milijuna kuna.

“Kontrolom rada GSKG-a d.o.o. utvrđeno je da su se izdavale uplatnice za komunalnu naknadu, ali ne za naknadu za uređenje voda za garažu te su izdana rješenja o obračunu i naplati naknade za uređenje voda za obveznike koji plaćaju komunalnu naknadu za garažu, i to za 2021. godinu” objašnjavaju u Hrvatskim vodama. Istaknuli su i da se zaostaci naplaćuju samo za 2021. godinu, a za rješenja obveznici imaju pravo žalbe.

Tko treba platiti

Naime, prema Uredbi o visini naknade za uređenje voda, nisu je dužni plaćati oni kojima njezin ukupni godišnji iznos ne prelazi 40 kuna. Krajnja svota se dobiva izračunom veličine nekretnine koju koristi obveznik. On će za metar kvadratni morati platiti 20 lipa mjesečno. Ako, primjerice, građanin za naknadu mora platiti 4 kune mjesečno, tada će godišnje morati izdvojiti 48 kuna.

Tih 40 kuna bili su zamka za GSKG jer se u naknadu uračunava ukupni iznos za sve prostore u vlasništvu obveznika na pojedinoj lokaciji, a iz Grada su ih bilježili svaki zasebno. Zato, ako je netko uz stan ili kuću imao garažu veličine 16 kvadrata ili manju, nije morao plaćati slivne vode.

“Revizijom je utvrđeno da je godinama Uredba o visini naknade za uređenje voda interpretirana na razini objekta, a ne obveznika, te su objekti čiji je godišnji iznos obračunate naknade manji od 40 kuna bili izuzeti iz obračuna” odgovorili su na upit Jutarnjeg iz Grada Zagreba.

Sljedećih mjeseci i godina, slična neočekivana uplatnica za naplatu naknade za uređenje voda ne bi trebala stizati na adrese Zagrepčana. Ne zato što će se previdjeti pravila uredbe, nego jer će od ove godine pristizati s dospijećima komunalne naknade koja će biti iskazana na jednoj uplatnici. Potvrdili su to u Gradu i Hrvatskim vodama.

Komentari