Groblje Mirogoj dobiva NOVU OGRADU i nova grobna mjesta (FOTO)

zagreb.hr

“Osim vizualne i akustične barijere, novom ogradom će se dobiti i nova grobna mjesta”, kazao je prof. Hržić.

Nekoliko dana uoči Svih Svetih počinje se s planiranjem izgradnje nove ograde na gradskom groblju Mirogoj. Svečanom predstavljanju projekta nazočio je, a tko drugi nego, gradonačelnik. Bio je u društvu s direktoricom podružnice Gradskog groblja, Ljerkom Ćosić i arhitektom prof. Marijanom Hržićem. U ovome projektu sudjelovati mogu i građani, pa je tako postavljen štand na kojemu će do 3. studenoga, svakoga dana od 8 do 18 sati stajati volonteri koje će građani moći upitati sve vezano za ogradu, ali će moći i popunjavati anketu na temu izgradnje ograde.

Riječ je o 760 metara nove ograde koja će razdvajati rubne parcele Mirogoja od Remetske ceste i koja će biti vizualna i zvučna barijera sa svrhom da na tom rubnom području stvori potrebnu oazu mira. Projekt potpisuje i realizira arhitekt, prof. Marijan Hržić.

“Pozivam sugrađane da i sami sudjeluju u projektu i putem ankete daju svoje primjedbe i sugestije, rekao je gradonačelnik Bandić, naglasivši kako će se projekt odvijati u tri faze.
Prva faza je uređenje ograde, te micanje automobila s arkada i premještanje na zemljište prije samog početka arkada gdje ćemo osigurati parkiralište za sva vozila. Druga faza je proširenje Krematorija, a treća, ona dugo očekivana, je nastavak južne arkade, odnosno proširenje na južni dio Mirogoja”, kazao je Bandić.

Profesor Hržić pojasnio je svoju ideju o funkcionalnosti ograde. “Osim vizualne i akustične barijere, novom ogradom će se dobiti i nova grobna mjesta, budući da će ona u jednom dijelu imati kolumbarije. Na dva mjesta ostavili smo prostor za po 150 urni, pa ona postaje i mjesto memorije“, pojasnio je prof. Hržić.

zagreb.hr
zagreb.hr


Komentari