GRCAJU U DUGOVIMA: KBC Zagreb i Sestre milosrdnice na listi najzaduženijih, a ne zaostaju ni KB Merkur i Dubrava

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dvije zagrebačke bolnice su među najvećim dužnicima veledrogerijama. KBC Zagreb im duguje gotovo 800 milijuna kuna, a na trećem mjestu najvećih dužnika, iza KBC-a Split, našao se KBC Sestre milosrdnice koji duguje 300 milijuna kuna.

Ukupan dug svih hrvatskih bolnica premašuje šest milijardi kuna. Veledrogerije dugove žele naplatiti što prije, a potražuju i dodatnih 700 milijuna kuna za dospjele dugove ljekarni. Riječ je o dugu prema četiri veledrogerije okupljene u Koordinaciji pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Na listi najvećih dužnika našle su se i druge zagrebačke bolnice. KB Merkur duguje 100 milijuna kuna. Odmah iza nje našao se KB Dubrava koji duguje 86 milijuna kuna, što i ne čudi jer su joj zbog statusa covid bolnice znatno porasli troškovi. Slično se dogodilo i Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, koja duguje 72 milijuna kuna, prenosi 24sata.

U velikom broju Hrvatskih bolnica mjesečne plaće djelatnika prelaze brojku dogovorenu s HZZO-om. Bolnice zato isplaćuju plaće, a daljnje poslovanje nastave s minusom koji se iz mjeseca u mjesec sve više povećava. U takvu situaciju često ih dovedu prekovremeni sati zaposlenika. Ivan Markotić iz KBC-a Sestre milosrdnice navodi da već godinu i pol isplaćuju zaostatke koji su isplaćeni tek nakon tužbi liječnika za koje su donesene pravomoćne presude. Samo prošle godine isplatili su 20 mlijuna kuna, naveo je Markotić za 24sata.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak navodi da niti jedna bolnica u Hrvatskoj ne može dobro poslovati, s obzirom na potrošnju i činjenicu da bolnice gotovo da i nemaju drugih prihoda osim novca od HZZO-a.

“Nismo još u panici za isporuku, nisu nam sjeli na račun i nema nikakvih ovrha. Lijekovi nam dolaze na dnevnoj bazi i dobavljači još nisu uveli nikakve restrikcije. Trudimo se maksimalno kad su rokovi plaćanja u pitanju”, rekao je Zovak.

Oko samog iznosa duga veledrogerije i Ministarstvo zdravstva se još nisu dogovorili. Veledrogerije potražuju šest milijardi kuna, dok ministar Vili Beroš tvrdi da je dug 3.6 milijardi i da veledrogerije u javnosti plasiraju tezu o većem dugu jer ga obračunavaju od datuma kad izdaju fakturu, a ne od datuma dospijeća.

Bili bismo prezadovoljni kad bi bolnice platile dospjeli dug u iznosu koji spominje ministar Beroš, jer se radi o milijardama kuna, o iznosima koji su za većinu građana nezamislivi. Pritom je važno podsjetiti da tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove i da oni nipošto nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje”, rekla je Diana Percač, predsjednica Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Komentari