Gradski vodovod u velikim problemima: Zbog dotrajalosti godišnje iscuri oko 60 milijuna kubika vode

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Vodoopskrba i odvodnja (ViO) uskoro će raspisati natječaj vrijedan oko devet milijuna kuna za projekt koji bi trebao uvelike doprinijeti rješavanju problema dotrajalosti gradskog vodovoda.

Prema podacima ViO-a godišnje iscuri oko 60 milijuna kubika vode koja teče zagrebačkim cijevima zbog dotrajalosti istih. Kada se uzme u obzir da je to polovina ukupne vode koja prođe cijevima, jasno je da bi se time mogao opskrbiti još jedan Zagreb, piše Večernji.

Ipak, to nisu jedini problemi gradskog vodovoda. Svaki dan obavi se u prosjeku 10 intervencija krpanja cijevi pa su tako djelatnici ViO-a u 2017. godini obavili čak 4075 popravaka.

“Propuštanja sustava pojavljuju se zbog starosti cjevovoda, slijeganja materijala koje dovodi do pojavljivanja “prirodnih uvjeta” za kvarove, ali i zbog širenja vodoopskrbne mreže te povećavanja potrošnje koji ruše osnovne uvjete, dimenzije i stabilnost cjevovoda” kazali su u ViO-u za Večernji, ističući kako je organizirana vodoopskrba u gradu počela još 1878. godine kad je na nju bilo priključeno oko deset tisuća ljudi. Danas ih je više od 850 tisuća jer, osim metropole, zagrebačkim se vodoopskrbnim sustavom koriste i područja Samobora, Svete Nedjelje, Dugog Sela, Vrbovca te općine Rugvica i Stupnik, a velik njegov dio na razini je kakvoj je bio i tamo davno, na kraju 19. stoljeća.


Komentari

loading...