IPAK NIŠTA OD LEGALIZACIJE? Zbog velikog propusta gotovo 300 kuća na Trnju neće dobiti dozvolu

Screenshot: www.geoportal.zagreb.hr

Zbog toga što GUP na njihovom mjestu predviđa javnu prometnicu, oko 300 nekretnina na Trnju možda ipak neće moći biti legalizirane. 

U Gradskom urbanističkom planu, čija se izmjena i dopuna trenutno nalazi na javnoj raspravi, sporne su odredbe vezane uz legalizaciju oko 300 nekretnina u četvrti Trnje, čiji su stanovnici već predali primjedbe na takve odredbe. Promjenu iz društvene u mješovitu namjenu podržava i udruge MOST i Stup.

Problem s je s Trnjem taj što se nelegalizirane nekretine, izgrađene na zemljištu koje je trebalo biti iz društvenog prenamijenjeno u mješovito vlasništvo, ipak neće moći legalizirati. Razlog je tomu što se nalaze na njihovom mjestu GUP-om  predviđa javna prometnica, odnosno koridor. Procjenjuje se da se na tim javnim koridorima nalazi oko 200 do 300 nekretnina, a radi se o produženju ulice Prisavlje, Lučićeve, a ucrtan je i most Bundek. 

Problem je taj što su ljudi taoci svoje imovine jer je ne mogu koristiti, a istovremeno ih grad, koji u GUP-u predviđa javnu namjenu, ne otkupljuje, rekao je Krešo Končić, predsjednik udruge Stup.  Sve te kuće, koje njihovi vlasnici ne mogu legalizirati zbog ovakvog GUP-a, izgrađene su prije 100 godina, što znači da su urbanisti znali da prometnicu, odnosno koridor, predviđaju na naseljenom području.

Građanima je ostalo još samo dvanaest dana kada mogu dati primjedbe na nove izmjene i dopune GUP-a, prenosi Večernji.hr.  


Komentari