GRADSKI PRORAČUN ZA 2016. GODINU Njegovo neizglasavanje može voditi prijevremenim izborima

Facebook

Gradski proračun Grada Zagreba za 2016. godinu na prvo će čitanje pred zastupnike na sjednicu Gradske skupštine koja je zakazana za 1. prosinca.

Gradske financije tako su u 2016. planirane u iznosu od 8.552,170.000 kuna, u koji su prvi put uračunani vlastiti i namjenski prihodi i primici proračunskih korisnika u iznosu od 1,7 milijardi kuna, piše Večernji list. Oduzmemo li pak iznos namjenskih primitaka, proračun će biti na razini ovogodišnjeg – u iznosu od 6,8 milijardi kuna, kojeg je zbog boravka gradonačelnika Milana Bandića u pritvoru, krojila njegova sada već bivša zamjenica Sandra Švaljek.

Prvo čitanje bit će i prilika Bandiću da otkrije kako “dišu” zastupnici budući da nedostatak većine i možebitno neizglasavanje proračuna za 2016. može voditi i prijevremenim izborima u Zagrebu. Takav scenarij, doduše, nije stran oporbenjacima jer su se zastupnici HDZ-a, SDP-a i HNS-a već ranije izjašnjavali kako su u vodstvu grada nužne promjene.

Za bruto plaće, doprinose zaposlenima u gradskoj upravi, ustanovama predškolskog odgoja, osnovnog školstva (produženi boravak), Ustanovi za upravljanje sportskim objektima, ustanovama kulture, zdravstva i drugima u nadležnosti Grada (ukupno 11.109 ljudi), planirani su rashodi od 1.539,134.641 kuna, dok će 80.600.000 kuna ići za novorođenčad.


Četrdeset milijuna kuna i u 2016. se predviđa za nabavu udžbenika osnovnih i srednjih škola, a s 129,700.000 kuna Grad će financirati javni prijevoz učenicima, studentima, dobrovoljnim darivateljima krvi, kao i prijevoz nezaposlenih osoba, umirovljenika te prijevoz članova obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Iz gradskog proračuna za 2016. će u sklopu subvencija najveći iznos od 505 milijuna kuna biti isplaćen upravo Holdingovoj podružnici ZET-u

Komentari