Gradska skupština: Prihvaćen Proračun za 2018.

FOTO: Zagreb.info

Sjednica Gradske skupštine na kojoj je jedna od najbitnijih stavki prvo čitanje Proračuna za 2018., počela je sa sat vremena zakašnjenja. Razlog tome je minuta šutnje sa tragično preminulog generala Praljka. Naime, minutu šutnje zatražio je Klub Neovisnih sa Hrvatsku i predsjednik Skupštine Andrija Mikulic, s čime se pojedini oporbeni klubovi nisu složili.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili Dnevni red, nakon čega  je počeo Aktualni sat, a zatim i rasprava o prvoj točki Dnevnog reda – prijadlogu prvog čitanja Proračuna za 2018.godinu koji nije prihvaćen na većini sjednica radnih tijela Skupštine.

U ime stranke Rada i solidarnosti za riječ se javio zastupnik Robet Hirc koji je pohvalio rad pročelnika gradskih ureda, nazvavši ih malim čarobnjacima, ali i prijedlog Proračuna.

Na njegov govor osvrnuo se SDP – ov Rajko Ostojić i Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ. Tomašević se osvrnuo na sumnjive natječaje kada je u pitanju rad na kapitalnim projektima, a na njegovu repliku zastupnik Hirc je odgovorio kako mu nisu poznati nikakvi sumnjivi natječaji niti najmeštanje poslova određenim tvrtkama.

“Jasno je da postoji nešto sto Bandiću nije strano – salonski Proračun koji se nikada ne ostvaruje. U Proračunu za 2018.neki se nedostaci nisu mogli sakriti. Planiran je nerealno. Prihodi su 9 posto veći od onih planiranih 2016.godine kada su ostvari prihodi koji se u idućoj godini neće ostvariti” , kazala je Švaljek te dodala da ostvarenju prihoda teško da će pridonijeti prodaja gradskih zemljišta zbog čega će se nerealno planirani rashodi morati smanjivati što će se najviše osjetiti na kapitalnim izdacima.

Klub Sandre Švaljek neće podržati ovakav prijedlog Proračuna.

U ime Kluba za raspravu se javio Tomislav Tomašević čiji Klub također neće podržati Proračun.

“Nerealan, netransparentan, postizborni. Stalno slušamo iste stvari koje se prebacuju iz proračuna u proračun”, komentirao je Tomašević pri tome nabrajajući sve kapitalne projekte koji nikada nisu izrealiziranih.

Rajko Ostojić istaknuo je da se strateški i kapitalni projekti recikliraju te da Grad Zagreb nije napravio niti jedno kapitalno ulaganje, izuzev projekata napravljenih s državom.

“Naravno da će HDZ danas biti protiv Proračuna, u idućim danima izaći će s amandmanima, no Bandić će to riješiti kao što je osigurao svoj Klub u Saboru u kojem ne sjedi niti jedan član njegove stranke i kao što je kupio jednog našeg bivšeg zastupnika”, oštar je bio Ostojić.

Krešimir Kartelo se u raspravi osvrnuo na planirani Proračun, ali i na učestalo novinarsko pitanje hoće li Neovisni sa Hrvatsku svoju podršku Proračunu uvjetovati micanjem biste Ive Lole Ribara.

“Nećemo ucjenjivati podršku Proračunu bistom Ive Lole Ribara, ponašamo se odgovorno. Lišeni smo demagogije i floskula”, kazao je potpredsjednik Skupštine iz Kluba Neovisnih sa Hrvatsku.

“Da se nama sviđao proces planiranja Proračuna nikada se ne bismo kandidirali. Ali, kako smo dobili povjerenje građana, odgovorno ćemo se ponašati. Predložiti ćemo sanaciju vodopskrbne mreže, tražit ćemo također vertikalno povezivanje zapadnog dijela grada. To je ono što možemo napraviti”, istaknuo je Kartelo u ime Neovisnih za Hrvatsku.

U pojedinačnoj raspravi Mislav Herman je naglasio kako se manje sredstava planira uložiti u školske objekte, 4,4 milijuna kuna manje u odnosu na proteklu godinu.

Gotovo 40 posto manje se planira uložiti u objekte socijalne skrbi, ističe Herman. Također, za nešto više od 6, 5 milijuna kuna planira se uložiti u sportske objekte, a manje sredstava se predviđa i za kulturne objekte.

Zastupnik Svibor Jančić iz stranke Za Grad, osvrnuo se na stavku uređenja sjeverne tribine Dinamovog stadiona.

“Uredit ćemo tribinu, a iduće godine cemo opet morati popravljati taj stadion”, kazao je Jančić dodavši kako je u stadion ulupano već previše novaca, a sjeverna tribina zjape prazna “i gore i dolje”.

Nakon podulje rasprave i puno praznog sadržaja, zastupnici su većinom glasova prihvatili prijedlog prvog čitanja Proračuna za 2018. Godinu.

 

 

 

 

 

 


Komentari