Gradska ljekarna Zagreb pokrenula vlastitu proizvodnju maski i antiseptika

Gradska ljekarna Zagreb, koja je u sastavu Zagrebačkog holdinga – Grada Zagreba, doskočila je nestašici maski i dezinfekcijskih sredstava pokretanjem vlastite proizvodnje, piše Večernji list.

Nakon potvrđenog prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj građani su masovno kupovali maske i dezinfekcijska sredstva zbog čega je danas na ulazu ljekarni uobičajen natpis -maski ni dezinficijenasa trenutačno nema.

U Gradskoj ljekarni Zagreb, ipak, odmah su se počeli pripremati za moguću epidemiju te su osigurali sirovine za izradu sredstava koja djeluju kao antiseptici. Tako su u svojem galenskom laboratoriju izradili novi napredni antiseptik naziva DERMSEPT ET.

Već godinama izrađuju kremu koja služi kao dezinficijens za medicinske instrumente u ginekološkim ordinacijama, a može se iskoristiti i za dezinfekciju ruku od koronavirusa. Iskustvo u izradi te kreme primijenili su proizvodnji antiseptika u spreju.

Najavljena je i proizvodnja antimikrobne i antivirusne kreme u tubi, a s URIHO-om je pokrenuta proizvodnja zaštitnih maski.


“Riječ je o višekratnim maskama napravljenima od sto posto pamuka koje su perive. Gradske ljekarne Zagreb naručile su za početak jednoslojne maske, a dalje će postupati prema potražnji. Maske će najprije biti dostupne u našim dežurnim ljekarnama”, poručila je ravnateljica Gradskih ljekarni Zagreb, Nada Jambrek, dodavši kako bi cijena ovih hrvatskih zaštitnih maski trebala biti oko osam kuna.

Komentari

loading...