Gradonačelnik Zaprešića ima sedam savjetnika za turizam: Nakon njihovog zaposlenja, turizam je – pao!

Screenshot: Facebook

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk (HDZ) ima čak sedam savjetnika za turizam. Zaprešić, grad nedaleko od Zagreba, prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 25.223 stanovnika, a lani ga je posjetilo manje od osam tisuća turista, piše Index.hr.

Još je fascinantniji podatak da je Zaprešić u periodu kad nije imao sedam savjetnika za turizam imao bolje turističke brojke nego nakon osnivanja tog savjeta, što dovoljno govori o učinkovitosti gradonačelnikovih sedam savjetnika za turizam.

Sedam savjetnika za turizam u Zaprešiću plaćeno je novcem građana

“Gradonačelnik Grada Zaprešića osnovao je Savjet za turizam i ulaganja u kojem je ukupno 7 članova, a koji ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 375,00 kn neto po sjednici na kojoj su prisutni”, potvrdili su Indexu iz Grada Zaprešića.

Sjednice se održavaju jednom mjesečno, a Savjet je, kažu, osnovan 2018. godine kao “radno tijelo koje predlaže mjere i aktivnosti usmjerene ulaganjima u razvoj turizma, daje mišljenja i prijedloge o pojedinačnim razvojnim projektima, predlaže koncept i politiku razvoja pojedinih selektivnih oblika turizma i poticajne mjere za njihov razvoj ili unaprjeđenje te surađuje s gradskim upravnim tijelima i ustanovama s ciljem potenciranja i osiguravanja uvjeta za razvoj turizma”.

Prema podacima Turističke zajednice Grada Zaprešića, taj je grad u 2018. godini, kad je osnovan Savjet za turizam, posjetilo 7842 turista koji su ostvarili 15.921 noćenje. Godinu dana ranije, 2017., kad HDZ-ov gradonačelnik Turk još nije imao sedam savjetnika za turizam, turista je bilo 8493, a ostvareno je 17.013 noćenja. To znači da je broj turista u Zaprešiću pao nakon osnivanja Savjeta za turizam. Također, u prvih sedam mjeseci ove godine imali su 3761 dolazak turista i ostvarili 7231 noćenje. Od toga je Zaprešić posjetilo 1114 turista iz Hrvatske i 2647 stranih gostiju, od kojih je najviše bilo gostiju iz Bugarske (841).

Tko su gradonačelnikovi savjetnici za turizam?

Gradonačelnikovih sedmero savjetnika su Nataša Petković, Đurđica Novosel, Mario Posavac, Milivoj Iveković, Krešo Slatković, Željko Majcen i Marko Salečić.

Željko Majcen direktor je gradske komunalne tvrtke Komunalno-Zaprešić d.o.o., ujedno i direktor gradske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja Zaprešić d.o.o. te je i reizničar lokalnog HDZ-a.

SDP-ovac Alen Prelec načelnik je Općine Brdovec, zaopslio je sina u Komunalcu, a Majcenov je sin zaposlen u općini Brdovec kao viši stručni suradnik za legalizaciju objekata.

Petra Majcen je u braku sa sinom Željka Majcena, a zaposlena je na mjestu referentice plana, analize i statistike u tvrtki Zaprešić d.o.o. Od 1. veljače 2009. godine Petra Majcen obavlja poslove internog revizora te tako kontrolira novac javne tvrtke.

Majcenov nećak Goran Žabić radi kao voditelj službe za gospodarenjem otpadom, kako stoji na službenim stranicama Komunalnog Zaprešić d.o.o.

Od ostalih gradonačelnikovih savjetnika za turizam tu su još Đurđica Novosel i Krešo Slatković, HDZ-ovi vijećnici u Gradskom vijeću Zaprešića i to s liste HDZ-HSS-HSU-BM365-HSLS koja je na vlasti u tom gradu. Njih dvoje su ujedno i članovi gradskog Odbora za izbor i imenovanja.

Komentari