Gradonačelnik u bolnicu stigao u zadnji čas! Evo što su mu dijagnosticirali te koliko će izbivati s pozicije

hr.wikipedia.org

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić trenutno se nalazi u Klinici za plućne bolesti Jordanovac u koju se sam javio zbog kašlja koji ga muči već nekoliko dana. Dijagnosticirana mu je embolija pluća s ishodištem bolesti iz desne potkoljenične vene što je po život opasna bolest. Naime, plućna embolija posljedica je trostrukog prijeloma potkoljenice od prije više od mjesec dana kada je Bandić odbio da mu se stavi gips jer nije htio ići s gipsom na prijem kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Jutarnji.

Građani su za njegov problem s nogom saznali na početku studenog kada se pojavio na jednoj presici sa štakama, a liječnici su mu već tada pripisali mirovanje. No, Bandić nije poslušao njihov savjet i nastavio je obavljati svoje dužnosti kao da je potpuno zdrav te je vjerojatno to uzrok nastanka plućne embolije.

Bandić je još u petak zatražio medicinsku pomoć, no liječnici su zaključili da je riječ o bronhitisu pa su mu pripisali adekvatne lijekove i pustili ga kući. No, kasnije se kašalj pogoršao pa se uputio na Rebro gdje su liječnici pretpostavili da se radi o plućnoj emboliji pa su ga prebacili na Jordanovac. Na Jordanovcu su liječnici odmah započeli proces liječenja jer je plućna embolija bolest od koje u prosjeku umre svaki četvrti pacijent.

Liječnici su prvo mislili da se radi o bronhitisu jer nakon fraktura nastaje tzv. maseni tromb i zahvaća plućnu mikrocirkulaciju, što kod odraslih uzrokuje respiratorni distresni sindrom (ARDS). No, radi se o upali pluća uzrokovanoj trombom. Plućna embolija nastala je zbog tromba, odnosno krvnog ugruška koji je ušao u plućnu arteriju i smanjio dotok kisika u pluća. Takav tromb nerijetko kreće iz vene na nozi. U čak 65 posto slučajeva takvi se ugrušci šire u oba plućna krila, u 25 posto pacijenata u desno, a kod 10 posto slučajeva u lijevo. Plućna embolija razvija se tako da pacijent sve teže diše i doslovno u nekoliko minuta može biti životno ugrožen.

Iako je Bandić zatražio od liječnika “da s njim naprave što trebaju u dva dana jer u ponedjeljak ima važnog posla”, oni su mu pripisali minimalno jednotjedni oporavak tako da gradonačelnik vrlo vjerojatno neće prisustvovati otvaranju spomenika Franji Tuđmanu niti će moći braniti gradski proračun u Gradskoj skupštini. Kao svoju zamjenicu postavio je Jelenu Pavičić-Vukičević koja je privremena gradonačelnica u vremenu kada je Bandić spriječen da obavlja svoju dužnost na duže vrijeme.

Tako, ako Bandić ostane u bolnici, Jelena Pavičić-Vukičević zajedno s obitelji Tuđman, predsjednicom Republike i autorom Kuzmom Kovačićem otvorit će spomenik Tuđmanu u ponedjeljak u 15 sati.

 


Komentari