Gradonačelnik Tomašević zajedno s izaslanstvom odao počast osloboditeljima Domovine na Grobnici narodnih heroja i Partizanskom groblju na Mirogoju

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ( Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Danas se obilježava Dan oslobođenja Zagreba u sjećanje na dan kad su partizanske jedinice ušle u Zagreb, i kojim se slavi slom Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Vili Matula, Ivana Kekin, Josko Klosovic, Tomislav Tomasevic, Luka Korlaet, Ursa Raukar, Rada Boric (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) obilježava ga svečanom akademijom i polaganjem vijenaca u počast osloboditeljima Domovine na Grobnici narodnih heroja i Partizanskom groblju na Mirogoju te na Spomen-području Dotrščina.

“Danas slavimo sve one koji su oslobodili Zagreb 8. svibnja 1945., ali isto tako smo ovdje u parku Dotrščina gdje su brojni Zagrepčani stradali kao žrtve ustaškog terora. Što se tiče Dana pobjede i Dana Europe itekako je bitno reći da je antifašizam utkan u hrvatski Ustav, u temelje EU-a, nije slučajno što je Dan Europe isto tako Dan pobjede i to trebaju znati sve buduće generacije i potrebno je obilježavati ove dane te vratiti dignitet određenim spomenicima koji na to upozoravaju. U Dotrščini je nestala spomen-ploča koju ćemo vratiti do Dana antifašističke borbe”, rekao je gradonačelnik.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Prethodno, u subotu, Mreža antifašistkinja Zagreba organizirala je na savskom nasipu Trnjanske kresove čiji je program uključio brojne radionice, izlagače, štandove, muzejsku izložbu, nastupe zborova i paljenje kresova.

Nazočio im je i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je kazao kako odaje počast za 30 tisuća građana Zagreba koji su dali svoju žrtvu u partizanima i bili žrtve ustaškog i fašističkog terora.


Komentari