Tomašević otkrio tko će biti šefovi ZET-a i Ureda gradonačelnika, komentirao i Pripuza i Fond solidarnosti

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet otvorio je press konferenciju izvještajem o financijama u Fondu za obnovu. Koralet je tako kazao da je 160 milijuna kuna namijenjeno gradu Zagrebu u Fondu za obnovu.

“To je projicirana potreba za 2022.godinu za obnovu privatnih zgrada”, rekao je Korlaet.

Nakon toga, izvijestio je o stanju obnove srednjih i osnovih škola.

“Srednja škola Tituš Brezovački primila je donaciju od NR Kine u iznosu od 100 tisuća kuna, i već je sjela na račun”, rekao je Korlaet, te naglasio da bi i Učenički dom Ante Bruno Bušić i gimnazija Tituš Brezovački trebali s radom početi u proljeće iduće godine.

Nakon njega gradonačelnik je najavio da će govoriti o dvije teme – o natječaju za novu upravu ZET-a.

ZET ima novog direktora

“Danas smo imenovali novog direktora ZET-a, Marka Bogdanovića. Gospodin Bogdanović je iskusni menadžer. Radio je u Đuri Đakoviću, na poslovima restrukturiranja, odgovoran za strateške projekte”, najavio je Tomašević.

“Gospodin Bogdanović stupit će na tu dužnost krajem siječnja,a  do tada će ZET voditi gospođa Romčević Žgela kao i dosad”, rekao je Tomašević.

Na novinarsko pitanje o tome vezi HNS-a i novog šefa ZET-a, odnosno hoće li njegova prošlost biti teret budućnosti, Tomšević je odgovorio:

“Nije član niti jedne političke stranke, niti je ikada bio, tako da ne znam čiji bi bio kadar. U svakom slučaju, intervjuirali smo ga kao i sve druge kandidate, intervjuirali smo pet kandidata”, rekao je i dodao da vjeruje da je on pravi čovjek za taj posao.

O natječajima za pročelnike

“Završili samo natječaj za pročelnicu Ureda gradonačelnika Grada Zagreb, a ona je Martina Jurišić, diplomirana pravnica i posljednjih godina glasnogovornica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, koja je na dužnost stupiti sredinom siječnja. Na natječaj se javilo 24 kandidata, 16 je ispunilo uvjete, 13 pristupilo pisanom testu, 12 je bilo na intervjuu te je odabrana Jurišić”, najavio je Tomašević.

O ukinutoj mjeri roditelj-odgojitelj

Što se tiče najava tužbi i podizanja šatora zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, Tomašević je rekao kako tužba zasad nije stigla, a nema ni šatora.

“Pravo na prosvjed je legitimno, a za postaviti šator na javnu površinu treba dobiti dozvolu, tužbi još nije bilo iako je i to legalno”, rekao je Tomašević.

“Odluka o okidanju mjere stupa na snagu u svibnju, postoji tranzicijski period i spremni smo vidjeti kako ublažiti posljedice za sve socijalno ugrožene građane”, najavio je Tomašević.

Kazao je i kako Grad Zagreb u iduće dvije godine planira izgraditi 12 dječjih vrtića.

Kontroverzni mural Slobodana Praljka

Na pitanje o prebojanom, pa nanovo obojanom muralu Slobodana Praljka, Tomašević je rekao kako se o tom pitanju HEP već oglasio.

“Za sve murale su potrebne dozvole, HEP je vlasnik trafostanice i u suradnji s njima ćemo djelovati”, rekao je.

Slučaj Severina

Na pitanje o inspekcijskom nadzoru u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba zbog slučaja Severine i sina, te optužbi na račun ravnateljice Gordane Buljan Flander, Tomašević je kazao da mora provjeriti je li nadzor završen, “znam da je bio i nadzor Ministarstva zdravstva i tu ćemo isto tako vidjeti kakvo je stanje”.

“Međutim, ono što vrlo vjerojatno znate jest da su se i pojavile optužbe od strane v.d. ravnateljice na bivšu ravanteljicu da je nestajala nekakva dokumentacija iz slučajeva koji su bili vezani za rad Poliklinike o čemu je obavještena policija tako da se vodi istraga, tako da i mi isto čekamo rezultate te istrage.”

Zamoljen je Tomašević i da komentira slučaj Gzima Redžepija, za trgovanje utjecajem u slučaju skrbništva nad sinom Severine.

“Ako je bilo tko utjecao na postupak, trebao bi itekako odgovarati za to, da to nikome više ne padne na pamet. Tek sada počinje cijeli postupak, nama je u interesu da se raščisti sve u vezi sumnji. Teško mogu zamisliti gore stvari od ovoga”, rekao je.

Fond solidarnosti i obnova zgrada

“Fond solidarnosti može financirati samo obnovu javnih zgrada, isključivo za konstrukcijsku obnovu i ojačanje do standarda, ne povratak u prvobitno stanje. Zagreb je aplicirao, novac je stigao, manji iznos od cijele štete koja je oko 80 milijardi kuna, dobili smo pet milijardi. Zagreb je dobio dio novca, raspisujemo natječaj, prijavljujemo i ugovaramo projekte. Tu su tri područja, obnova škola za 1.2 milijardu kuna, taj novac je rezerviran za Zagreb. Nekoliko milijuna kuna za vodoopskrbu i 800 miljuna kuna za prometnice”, rekao je gradonačelnik.

Na pitanje hoće li biti problema s obnovom zgrada kulturne baštine i ministarstvom kulture, Tomašević je odgovorio:

“Sve ostalo ide preko Ministarstva kulture. Mi njima prijavljujemo projekte obnove kulturnih institucija. Taj novac je na državnoj razini. Započela je sanacija 150 školskih objekata, to su mali iznosi, mali popravci. Krenulo se u cjelovitu obnovu 13 škola i jednog doma, to je i energetska obnova. Prema pravilima Fonda jedino se u tim kapitalnim projektima može financirati isključivo onaj dio konstrukcijske obnove. Razliku se mora financirati iz MPO-a ili iz proračuna. Vladu smo informirali da od 1.2 milijardu kuna možemo iskoristiti maksimalno 700 milijuna kuna, radi pravila. To nema veze s rokom. Tražili smo realokaciju tog novca za kulturne institucije, to bi trebalo biti u siječnju. Ne želimo da novac propadne. Vlada može realocirati ta sredstva. U ministarstvima su ugovorili više projekata nego što je alocirano, baš zato da novac ne propadne. Dio novca će otići i na gradske kulturne institucije, zaštićene objekte… Ovaj dio novca koji je spušten na Zagreb će ostati neiskorišten i zato smo tražili realokaciju”, izjavio je.

CIOS i o ponudi koja je povučena

Na pitanje o tome kako komentira činjenicu da je 9. prosinca bila Skupština, a već je idući dan C.I.O.S. poslao priopćenje u kojem kažu da povlače ponudu za suradnju.

“Zar ozbiljno očekujete da komentiram ironično priopćenje gdje su ponudili da budem njihov konzultant pa sada tu ponudu povlače. Dakle, ne znam što je bio okidač za to priopćenje da li se možda radi o novom ekološkom akcidentu koji se dogodio u pogonu C.I.O.S.-a” zaključio je Tomašević.

Pitanje smeća u Zagrebu

“Bili su problemi s kašnjenjem odvoza i niz je faktora koji na to utječu. Dio radnika je obolio od covida, a dio je završio u samoizolaciji, a dio je do toga što je poremećen lanac nabave. U tom smislu, napisani su natječaji za 20 novih zaposlenika, ako treba ići će se preko agencija i iznajmiti nova vozila.”

Tedi Lušetić, USKOK-ov optuženik u Upravom vijeću Zagrebačke filharmonije

“Kao prvo nisam ga ja imenovao već ga je imenovala Skupština”, objasnio je Tomašević i kazao da se radi o kvotama imenovanja pročelnika između većine i oporbe.

U ovom slučaju, vjerujem da će Klubovi zastupnika vidjeti je li to nešto što je dobro, iako se radi o odabiru oporbe, konkretno BM 365, i da li se može ići u izmjene”, a dodao je i da nije sretan s tom okolnosti, već da se radi o kvotama oporbe, a s kojom će se Skupština sigurno baviti.


Komentari