Gradonačelnik Milan Bandić obećao riješiti dugogodišnji problem ulice Karažnik

Foto: Čitateljica

Čak i nakon dvije godine nakon što smo pisali o ulici Karažnik u Gajnicama problem nedostatka nogostupa nije riješen. Čitateljica koja nam (se obratila za pomoć) je pisala o ovom problemu, objašnjava nam kako je nailazila na odbijenicu ili jednostavno nije dobila odgovor.

“Ulica i dalje, dvije godine nakon vaše priče, nema nogostup, a osnovni problem leži u širini ulice – nemoguće je ostaviti ulicu dvosmjernom s nogostupom. Razgovarala sam sa stručnom osobom u Gradu Zagrebu, koja mi je objasnila kako je jedino rješenje da ulica postane jednosmjerna, ali tu glavnu ulogu imaju stanari ulice kojima ‘nije zgodno kružiti kada dolaze ili odlaze iz kuća’, pa ‘lokacijske dozvole’ ne prolaze.

No, kao što sam pisala i onima koji sjede po tim odborima, sigurnost djece koja tuda idu u osnovnu školu, mora nadići komociju stanara. Naime, onuda svaki dan idu djeca u školu – jedinu koju imaju, u Gajnicama. Oni se slijevaju iz ulica Kostanjek i Dolec te onuda moraju proći, ne postoji alternativni put. Na čitavom tom potezu izgrađeno je dosta novih stambenih zgrada,  pa tako i ta djeca spadaju pod tu problematiku. Kako komocija kretanja automobila nadilazi sigurnost djece frapira me prvenstvo na ljudskom nivou, a da ne spominjem da je ‘sigurnost djece’ jasno definirana u pravilnicima kvartovskih vijeća.

Ono što je najgore, ujutro, kada se odvija prava drama zbog križanja Škorpikova, Bologna – auti u ulici Karažnik ispune ulicu od početka do kraja cijelom dužinom, ne ostavljajući pritom mjesta za prolaz djeci i ostalima koji onuda moraju hodati, pa pješaci moraju hodati stranom ulice tako da im auti dolaze iza leđa. Kada se dogodi kiša, situacija je još dramatičnija i gora, klinci hodaju s kišobranima i kabanicama, smanjeno im je vidno polje, a automobili dolaze s leđa.
Klinci imaju svoje filmove u glavama, ne promatraju promet iz perspektive odraslih osoba koje znaju kako je to sve potencijalno opasno, a pogotovo ne računaju na faktor kretena koji tipkaju na mobitel dok voze.

Svaki dan onuda vozim klinca u školu, jer ne želim da tuda hoda. No, ja sam u privilegiranoj situaciji – koliko je onih koji to ne mogu napraviti za svoju djecu?

Nedavno su maknuti i ležeći policajci, stoga je ta ravna ‘šnita’ pravac na kojem automobili jure kao ludi, a nerijetke su situacije da vozači pritom i bulje u mobitele.

Logični nastavak potencijalne jednosmjerne Karažnik bi bio ulica Huzjanova, u kojoj je također niknulo par velikih zgrada te doselilo jako puno djece koja pak, Huzjanovom (koja nema nogostup) idu u osnovnu školu Dragutina Domjanića u Gajnicama.”, piše u e-mailu.

Nakon što smo razgovarali s predsjednikom gradskog vijeća Podsused-Vrapče, Dejanom Kljajićem, dobili smo odgovor na upit čitateljice koji prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Vezano za upit obavještavam Vas kako je Vijeće Gradske četvrti Podsused – Vrapče dugi niz godina upoznato s prometnom situacijom na spomenutoj lokaciji Dubravica-Karažnik. Iz tog razloga je i novi saziv Vijeća u rujnu ove godine ponovno uputio Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet prijedlog da se u Program građenja komunalne infrastrure uključi akcija izrade projektne dokumentacije za izgradnju, uređenje nerazvrstane ceste Karažnik od raskrižja Karažnik-Dubravica do raskrižja Karažnik-Dolec-Kostanjek kako bi se osigurala maksimalna sigurnost svih sudionika u prometu prema pravilima struke.

Na žalost, radi se o akciji od kapitalne vrijednosti koju Vijeće zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu izgradnje nogostupa nije u mogućnosti sprovesti.

S obzirom da do današnjeg dana nismo od nadležnog ureda dobili odgovor o naprijed navedenom, nismo bili u mogućnosti isti proslijediti gospođi.

Za sve daljnje upite stojim na raspolaganju.

Dejan Kljajić

Predsjednik Vijeća GČ Podsused-Vrapče”

Milan Bandić će intervenirati

Naša čitateljica nije odustala od pokušaja da dobije odgovor na ovaj problem, te je danas u jutarnjoj emisiji Radija Sljeme, u kojoj je gradonačelnik Bandić bio gost, pitala kada će se problem riješiti. Gospodin gradonačelnik se složio da sigurnost djece mora biti na prvom mjestu prioriteta svake zagrebačke četvrti, te će se već od sutra krenuti u rješavanje ovog velikog problema. Idući korak bi trebao biti izlazak Mjesnog odbora na lokaciju, kao i Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet – Sektor za promet. Ako je gospodin gradonačelnik obećao, ne sumnjamo da ćemo sutra već imati prve informacije o tome da li se krenulo u rješavanje problema sigurnosti djece, naravno, mi ćemo situaciju i dalje aktivno pratiti!

Foto: Čitateljica
Foto: Čitateljica


Komentari