Gradonačelniče, trgnite se! Dječji životi svakodnevno ugroženi, a Bandić ignorira problem

Privatna arhiva

O ovom problemu priča se više od desetljeća.

Roditelji školaraca u sesvetskom naselju Soblinec bijesni su što im djeca u školu i iz škole dolaze uprljani blatom i prašinom. Naime, Prepuštovečka cesta koja ujedno i vodi do škole nema izgrađen nogostup, tako da su mališani prisiljeni hodati uz automobile, po lokvama.

Alarmantno je i raskrižje Soblinečka- Prepuštovečka- Šašinovečka na kojem su svakodnevno ugroženi životi djece koji pohađaju Osnovnu školu, tik pokraj raskrižja. U proteklih pet godina na ovom je mjestu poginulo čak 7 osoba, zbog čega su gradski oci na raskrižje postavili tek – semafor.

O ovom problemu priča se više od desetljeća, a Milan Bandić u svom je maniru svojedobno i obećao da će pojesti 300m asfalta ako nogostup u Prepuštovečkoj ne bude napravljen.

Za rekonstrukciju raskrižja Soblinečka- Prepuštovečka- Šašinovečka u sklopu kojeg bi se napravio i nogostup lokacijska dozvola izdana je 2013., a stanovnici još uvijek čekaju na njega. Milan Bandić, naravno asfalt nije pojeo, kao što se nije niti spalio na Jakuševcu.


Situacija je kulminirala nakon što je, u travnju ove godine, na kobnom raskrižju nastradalo jedno dijete, iako je cestu prelazilo po propisima. Stanovnici Soblinca tada su se okupili u znak prosvjeda zbog problema raskrižja i nedostatka nogostupa. Tada im je obećano da će rekonstrukcija raskrižja u Soblincu započeti u srpnju 2017. godine.

Na upit portala Zagreb.info o obećanoj rekonstrukciji opasnog raskrižja te izgradnji nogostupa, pročelnik Ureda za prostorno uređenje i izgradnju Grada, Dinko Bilić, odgovorio nam je kako “postupak ishođenja građevinske dozvole traje duže od planiranog”.

“Sektor za ceste Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, dana 10. 3. 2016. godine, predao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju raskrižja Soblinečka – Prepuštovečka – Šašinovečka, u Soblincu, Sesvete. U tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole koji traje duže od planiranog, zbog izmjena glavnog projekta, kojima se pristupilo zbog nemogućnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Nakon ishođenja građevinske dozvole, pristupit će se pokretanju postupka javne nabave za izvođača radova”, stoji u odgovoru.

Treba li još netko nastradati?

Tako je i ova školska godina počela sa starim problemom i prometnom nesrećom u kojoj je nastradala majka jedne djevojčice, a njezina osnovnoškolka je ostala neokrznuta samo zahvaljujući pukoj sreći.

Na prvi dan škole oko 12,00 sati, po sunčanom vremenu, događaj koji je opomena svima koji su nadležni za rješavanje ovog problema.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”U trenutku prolaska prvašića OS Ivana Građe u Soblincu, u pratnji roditelja, preko pješačkog prijelaza, dogodila se prometna nesreća na način da je kombi vozilo koje se u skretanju iz Prepuštovečke ulice u smjeru Sesveta, zbog crvenog svijetla na semaforu, zaustavilo međutim od siline udarca vozila koje se također kretalo Prepuštovečkom ulicom, kombi vozilo je bilo odgurnuto na pješački prijelaz u trenutku prolaska djece i roditelja.

Na svu sreću, mama koja je zadobila udarac u svoju desnu stranu, svoju djevojčicu je pratila preko pješačkog semafora na način da je dijete držala sa svoje lijeve strane. Prema načinu na koji se dogodila ova prometna nesreća, razvidno je da izbočine za smirenje prometa, sa pratećom prometnom signalizacijom koje su postavljene u Prepuštovečkoj ulici, neposredno prije početka školske godine, nisu u funkciji povećanja sigurnosti pješaka i djece školske dobi.

Naime, izbočine za smirenje prometa koje su postavljene u Prepuštovečkoj ulici kao i one postavljene u Soblinečkoj ulici, neobično su niske i stoga ne utječe na vozače da smanje brzinu kretanja”, opisao je stanovnik Soblinca gradskom zastupniku Tomislavu Stojaku, uz zamolbu da ovaj problem aktualizira u Skupštini.[/box]

Upitali smo HNS – ovog zastupnika kako višegodišnji problem u Soblincu zbog kojeg su svakodnevno ugroženi životi djece, kao i gradonačelnikova obećanja koja se nikada nisu izrealizirala.

“Problem u Soblincu dokazuje da opravdane potrebe građana i komunalno uređenje pojedinih kvartova nisu prioritet gradonačelnika i njegove gradske uprave! Ne samo da desetak godina nasi sugrađani čekaju da im se uredi raskršće i nogostup, a deseci školaraca tim putem svakoga dana riskiraju svoju sigurnost, već se daju i lažna obećanja prije par mjeseci da se kreće s uređivanjem, a ništa se i nadalje ne događa”, odlučan je Stojak.

Gradski zastupnik zatražio je hitno očitovanje gradonačelnika o ovom problemu, u nadi da će odreagirati.

“Očito je puno “lakše” mijenjati imena ulicama i trgovima, za to ne treba veliko znanje! Baš zato sto je takav odnos prema sugrađanima uvredljiv, jučer sam tražio hitno očitovanje gradonačelnika o ovom neriješenom problemu i nadam se da će konačno pokrenuti svoje pročelnike i direktore da rade svoj posao. Ako je problem nogostup i raskršće, što onda očekivati i za druge bitne a neriješene stvari u našem gradu?”,

Komentari

loading...