GRAĐANI ZGROŽENI: ‘Kaj je to s Manduševcem?’ (FOTO)

FOTO: Zagreb.info

Vrelo u kojem počiva najstarija zagrebačka tajna.

Jedna predaja kaže kako je u svitanje zore,neznani mladi junak i vojnik, na rubu snage i žedan, na putu usred pustog polja susreo djevojku Mandu. Pitala ga je želi li štogod, a on je zatražio vode. Odgovorila je kako nema ni kapi jer je polje pusto, ali i kako na tom mjestu gdje stoji samo treba snažno zagrebati. Potočić je čudesno potekao, a presretni vojnik napio se vode i zaprosio ljepoticu Mandu.

Upravo je po njoj nazvano to znamenito mjesto u samom srcu Zagreb- Manduševac. No, postoji još jedan zanimljivost u njegovoj prošlosti, a zbog nje se moramo vratiti u davnu 1898. godinu. Naime, tada je tijekom obnove Jelačić placa, Manduševac zatrpan i zaboravljen na gotovo puno stoljeće. Slučajno je otkriven 1986. godine prilikom rekonstrukcije trga te je, zbog želje građana, na njemu uređena naša današnja fontana.

Manduševac je posebno drag njegovim Zagrepčanima. Sve generacije rado vole odmoriti i predahnuti na mjestima za sjedenje koja ga okružuju  i uživati u pogledu na grad, njegove znamenitosti i osjetiti pravu dušu grada i njegovih stanovnika.

Manduševac u božićno vrijeme

U božićno vrijeme blista posebnim sjajem. Do prošle godine oko njega se postavljao adventski vijenac sa svijećama, no za ovogodšnji Advent vijenac je premješten što je razljutilo građane. Neke stvari ipak su tradicija.

Zagrepčani također nisu ostali ravnodušni na najnoviju fotografiju Manduševca, objavljenu u Facebook grupi “I to je Zagreb”. Ovu fotografiju podijelio je Filip, uz komentar “da je ljeto bilo bi i žaba i punoglavaca.”

Denis Marković / I to je Zagreb/ Facebook
Denis Marković / I to je Zagreb/ Facebook

“Kaj je to s Manduševcem, kaj je s vodom?”, pitaju se razočarani građani kojima nije jasno zašto je voda prljavo žuta.  Manduševac je uvijek u predblagdansko vrijeme sjajio posebnim sjajem, no čini se, da taj sjaj ove godine nekako blijedi.

>>>‘NEKE STVARI SU TRADICIJA I NE TREBA IH SE DIRAT’: Građane rastužuje pogled na Manduševac (FOTO)

Komentari