Građani prikupili 50.000 kuna za otvorenje muzeja ratne fotografije u Zagrebu

FOTO: Peter Turnley, Božidar Vukičević

U utorak je uspješno završila crowdfunding kampanja (kampanja grupnog financiranja) Spremimo rat u muzej” za pokretanje muzeja ratne fotografije Image of War u Zagrebu koji će dio prihoda namijeniti izbjeglicama i žrtvama ratova. U samo 15 dana prikupljeno je više od 50,000 kuna kojim će se financirati izložba fotografija o ratu u Hrvatskoj iz perspektive ratnih fotografa, ali i kroz priče običnih ljudi.

„Ovo je prvi muzej u Hrvatskoj koji je do sredstava za pokretanje došao putem crowdfundinga. Muzej su poduprli deseci naših sugrađana, a njihova imena će biti upisana na zid muzeja. Naročito nas raduje što su građani prepoznali humanitarnu misiju muzeja jer će dio prihoda biti namijenjen žrtvama ratova”, rekao je Danilo Gregović, inicijator muzeja Image of War.

Muzej je sredstva prikupljao za postavljanje prve izložbe, na kojoj će uz profesionalne fotografije biti izložene priče i fotografije „običnih“ ljudi iz perioda od 1991.-1995. Naglasak će biti na prikazivanju katastrofe koju rat donosi pojedincima, ali i čitavim društvima, a osim izložbi muzej planira i aktivno uključiti građane kroz različite radionice i tribine.

„Budući posjetitelji imaju priliku uključiti se u rad muzeja i prije nego što službeno otvorimo vrata. Na našem Facebooku i Instagramu građani nam mogu slati svoje fotografije i priče iz vremena rata u Hrvatskoj. Želimo pokazati kako je rat utjecao na sve nas – neovisno gdje smo tada bili. Primarni cilj nam je da naš muzej postane mjesto dijaloga“, objašnjava Gregović


Komentari